12 January, 2015

Cerita-cerita

Happy 3rd week of new year!!
Happy schooling!!!

Rasa tak lambat lgi kot na nak nak wish bagai.. hihi...Ok..lama kot dah x cerita apa kat sini.. sejak ada reshuffle kat tempat keja ni, aku jadi lagi sibok. boleh blogwalking ja, kata nak taip2 ni smua nan ado.. masa x cukup.. dah balik umah, kena tengok2 jugak anak suami, keadaan rumah.. tambah plak si kembar lani, ada keja sekolah.. dok kena tgk depa buat keja sekolah, soh depa p mengaji, dah balik mengaji, depa nak makan plak, suap mkn, lepas tu salin baju smua, tidoq... dengan aku2 pun tidoq skali.. bila masa ntah nya nak update blog... cuti sabtu ahad??? oh sabtu ahad aktiviti aku full..  dr pg smp la ke mlm.. tahun lepas aku rasa cam tak reti nak manage time sgt, mcm kelam kabut.. hopefully this year x mcm tu la..rasa penat sgt sbb dok rushing smua...
Kita crita pasai kembar la na.. Alhamdulillah.. sejak p tadika baru depa tu, boleh kira la berapa kali depa buat angin kus-kus... selain tu, depa ok ja.. dah boleh baca, dah kira.. n dah boleh baca peter n jane.. im not expecting too much.. yang basic pn depa dah boleh, maknanya yg lain pun boleh jugak la.. cuma kena gilap lebih lagi la.. start cuti sekolah thn lps, depa mmg x pegang buku langsung, asyik ngan tab depa ja.. aku soh baca peter n jane, depa punya mengelat. mcm2 alasan depa nnt bagi kat aku.. tapi, aku kan mak yang hati kering skit, paksa jugak depa baca.. dapat la baca setengah jam utk dua org..
Sejak tukaq tadika ni, kembaq dijaga oleh mak aku sbb tadika depa tu halfday ja.. sejak mak aku jaga depa ni, badan semakin sihat, bulat, bambam.. siang, malam nak makan ja.. lepas makan, nak minum susu coklat dalam botoi susu plak.. mau badan tak naik mendadak...
Hari ni, 1st day sekolah, so cam biasa ada aksi drama swasta skit.. melalak bagai si kakak tu.. adik plak rilek.. tahun lepas, adik yg dok buat hal sgt.. tahun ni si kakak plak.. si kembaq ni selalu suka tukaq2 perangai depa... nak buat ramalan pun susah.. hihi...
Tadi cal cikgu depa, si kakak dah ok dah.. biasala 1st day mmg akan ada drama.. inshaAllah esok depa akan ok..

Nah sekeping pic twin untuk semua... lama dah kot xboh pic depa kat sini... ni yg paling latest la...


Ok, nnt kita crita lagi na...

bye...bye....

24 February, 2014

Tukar tadika...

Salam semua... Meh update blog rini.. Hari ni cam malas nk bgn skit..letih sgt2.. but trying to wakeup early in the morning.. Rutin hari kerja camni la.. Penat camna pun, terpaksa p kerja jgk... Kalau ikutkan hati ni, nak ja berenti keja.. Jadi cam malas nak keja dah. Tambahan plak, kat ofis aku ni, baru ja ada pengstrukturan semula jabatan.. So, pegawai n penyelia mmg sgt x best... Lagi la rasa cam nak berenti keja... tapi, aku try la sesuaikan diri dgn depa ni...Aku pn baru lg kat unit ni.. xpa la, we wait n see..

ok, berbalik pada cerita si kembar la... kan last entry aku ada cerita pasai si kembar ke tadika baru... Ragam seminggu si kembar ke tadika, tu varu seminggu aku cerita.. Masuk minggu kedua,tiap2 hari nangis ke tadika.. Sampai la masuk bulan Februari pun camtu jugak.. Pastu, awai Februari, aku dah decide ngan en.suami yg aku dah x tahan dh depa dok nangis masa nak masuk ke kelas.. aku tension tau x...sblm keluar umah, elok ja perangai depa dorg.. sampai2 ja depan kelas, xmo masuk.. bila cikgu amik,lagila menjerit, menangis bagi.. siap ada kuak lentang semua, adegan terkeluaq kasut smua.. tapi aku kena tinggai jugak la sbb aku keja.. bapak depa plak keja shif..

satu hari tu, aku dah x tahan sgt.. nangis2 xmau masuk kelas.. dua2 dok tarik baju aku. last2 aku bwk depa masuk dlm keta.. depa diam, mak depa plak nangis...huhu... cal en.suami, bgtau kata dah xtahan camni.. pastu, en.suami soh balik, kita bincang kat umah.. sambil2 dok drive tu, aku tny si kembar, awat jadi camni, pasai pa xmo pi tadika tu.. depa diam ja..... adoi la anak oiii......sampai umah, bincang2 ngan en.suami, dia soh cal satu lagi tadika.. actually, tadika ni tadika yg 1st kami apply.. under gomen... tapi, halfday ja la.. tadika yg aku dok hantar tu, fullday care... lepas tu, aku pun call la cikgu berkenaan, tanya pasai ada tempat kosong lagi x kat situ.. pastu, cikgu tu kata bg masa seminggu kat dia.. dia try...ok, kena tgu seminggu... oh,no...nampaknya, sementara nak tgu jawapan dari cikgu tu, aku kena hantar kembar pi tadika kat tpt keja aku la.. adegan nangis akan berlaku lagi la nampaknya... huhu.... pastu, dok tgu cikgu tu x cal lagi... padahal x sampai seminggu lagi.. tny2 cikgu tu, dia kata ada tpt kosong.. buku2 smua dah ada.. cuma uniform ja lambat dapat.. xpa la, janji blh tukaq tadika..

17/2/2014
aku hantar depa p tadika baru.. so, kena la bayaq yuran smua.. tadika yg lama, depa refund duit saham ja ngan bagi balik buku2 yg dah dibayar. xpa la, mmg rugi sgt.. tapi apa la sgt kalau nak bandingkan dengan perasaan anak..
1st day hantar, dua2 nangis..2nd day, kakak buat perangai, adik ok.. 3rd day,kakak ok, adik buat perangai.. 4th day, dua2 ok.. 5th day,dua2 ok... ALHAMDULILLAH.... aku mmg lega sgt2 bila tiap2 pagi hantar depa dah x nangis..Aku berdoa agar anak2 aku seronok belajar di tadika baru depa lani.

Bila pikiaq balik, rasa cam aku la plak yg bersalah dalam hal ni.. Ye la, kita ni as a parents mesti la nak terbaik untuk anak2 kita.. Aku dok harap, kalau aku hantar anak2 aku p tadika yg class skit, mesti depa pandai, mesti depa bijak.. tapi,aku x pikiaq plak perasaan anak2 aku dalam hal ni...dok nak bagi anak2 pandai hal duniawi ja.. bila benda camni jadi kat diri aku, aku rasa cam terlalu memaksa anak2 aku plak.. what do u expect from 5 yo children??? budak2 dalam umur ni baru ja nak besar.. so,depa seronok nak explored mcm2.. aku x nafikan, anak2 aku mmg hyperaktif skit, tapi masih boleh dikawal lagi la.. they loved to play instead of reading or etc.. tapi, dalam dok main2 tu pun boleh jadikan satu pelajaran untuk depa.. lani,bila aku hantaq depa p tadika baru ni, walaupun org dok kata macam2 pasai tadika tu, ada aku kesah?? actually, budak ni nak jadi pandai bukan sbb tadika/sekolah tu, ia terletak kat diri budak tu sendiri di samping ada cikgu yg pandai tackle dan pandai menyampaikan ilmu kat budak2 tu.bagi aku.. ni pendapat aku ja la... lain org lain la pendapat dia..

ok la... bai.......

10 January, 2014

Ragam seminggu si kembar ke tadika

Assalamualaikum... Ya Allah, lama sgt tak update blog.. Keja menimbun sejak akhir2 ni... Sekarang ni, ok la skit lepas closing account.. BW is a must routine la ekk.. Cuma nak letak entry tu cam malas skit... Ok la, x lambat lagi kot nak ucap Selamat Tahun Baru kepada semua..
Tahun ni aku tukarkan tadika kembar.. Dekat ngan tempat keja aku.. Sblm ni pun dekat, tapi bukan dalam area tempat kerja.. Kalau lambat pagi tu, mmg aku akan punch lambat la.. Mmg dugaan sungguh bila aku tukarkan budak2 ni ke tadika baru.. 1st day ja ok,hari kamis.. sbb bapak depa hantaq.. tima ni aku dah klq dulu dah, tunggu kat luaq.. 2nd day tu, aku yg hntr budak2 ni p tadika.. Si adik ok ja lagi, kakak plak buat perangai.. Dok pegang baju aku, x bg aku p keja, suruh duduk ngan dia skali.. Tgk2 jam dah pkl 8.40am... Mmg la aku punch kad dulu, then baru hantar depa ke tadika.. tapi, agak2 la 8.40am x masuk ofis lagi... Aku dh bg hint kat teacher depa, teacher depa pegang kakak yg menangis merambu2 ayaq mata.. Dh nama pun kembaq, si adik apa lagi, melalak tak hengat la plak.. Dia tumpang join kakak dia nangis lak.. Lastly, teacher kena pegang dua2, aku blah terus dari kelas depa... Tu crita 1st n 2nd day.

Day 3-monday 6/1/2014
Awal2 pagi bgn dh menangis2 dh... Penat ok pagi2 nak kejut budak dua org ni. Semalam tu pun tidoq awai, tapi nak bgn punya la susah.. Xpa, aku kejutkan diaorg pelan2.. buat lawak2 skit.. bangun la si adik.. kakak syok dok bantai tidoq lagi.. lepas siapkan adik, kejut plak kakak... nangis plak, nak pakai baju barbie p tadika..pening pala otak.. pujuk punya pujuk, ok la sat.. siap kan si kakak plak.. trs amik keta, zassss p hantar depa.. sblm tu cam biasa, mai punch dulu.. dalam keta, dah nasihat baik2 dh, satg p sekolah, jgn ngs.. ibu nak pi keja, nak cari duit..sampai ja kat tadika depa, xmau masuk.. mak kena ikut masuk, baru depa masuk.. ok, masuk la si mak ni sekali ngan anak2.. suruh duduk, xmau.. mak kena duduk jgk.. ok, mak dulu... dah duduk, nak dok atas riba plak... time ni, aku dah geram sgt dh... xpa, layan lagi...tgk jam, dah kat pkl 9.. panggil teacher depa, soh mai pegang dua2... ok, dua2 nangis.. cam biasa, kakak yang mula dulu, adik pun ikut la... aku tinggalkan jugak depa..dengaq la depa dok nangis sampai terbatuk2...

Day 4-tuesday 7/1/2014
masa ni lagi la lama aku berkampung kat tadika depa.. pkl 10 lebih baru masuk ofis.. sampai aku pun nangis2 skali ngan depa..masa aku nangis tu, aku cover la..  malu kot kalau mak2 yag lain tgk aku nangis.. hahaha... tapi, pedulik apa aku,.. aku lap jugak airmata aku kat situ.. aku nangis pun, si kembaq tak mau nak lepas aku.. mcam biasa la, kena panggil teacher depa... so, adegan airmata berlaku lagi... aku tinggai jgk la.. dalam tu, dok dgr jgk la tangisan dua2 beradik tu... sampai dalam kereta, aku plak yg terlebih emosi, nangis betoi2.. hahaha.. mmg x leh blah.. tapi,aku mmg mcam ni, kalau anak aku nangis sgt2, aku pun sama2 nnt nak nangis...

Day 5-wednesday 8/1/2014
dua2 x p tadika... so, dok umah ja sbb en.suami x hantaq depa.... mmg lagi seronok la depa....

Day 6-7 tues/fri 9/1, 10/1/14
Alhamdulillah... dua2 dah x nangis p tadika....dalam kereta, aku punya la dok bagi nasihat.. yang betoinya, masa depa tak p tadika semalam tu, bapak depa dah janji ngan depa.. kalau depa x nangis p tadika, bapak depa nnt beli play dough as a rewards for them.. sbb tu la dua hari ni x nangis p tadika.

Hopefully, anak2 aku xkan nangis dah p tadika lepas ni.... So, mmg kena tunaikan janji la ngan depa.. kena p beli jgk paly dough utk depa..


Ni pic masa 1st day ke tadika.. semangat kot.. bgn punya la awai...


 hari pertama balik sekolah
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
TERKELEPEK

 HEHEHE........