29 June, 2012

Kembar 'Saya nak Juga'

Hi smua.. Saya boring di tahap apa pun xtau la sekarang ni.. Mula2 tu malas nak post entry baru, rasa cam tak larat nak taip.. n mata dari tadi dok pedih n nak pejam ja.. Ngantuk la.. Pastu, BW ja la.. Tetiba nampak la kat salah satu blog ni,post pasai contest yg dianjurkan oleh kembar cantik jelita, sapa lagi kalau bukan si comels Ida n Iena Mansor.

Firstly, uolls semua baca dulu syarat penyertaan:



 Tak sah kalau masuk apa2 contest xde hadiah.. Hadiahnya mmg menarik sgt ye uolls...
Korang baca la sendiri.. hehe...



So,tunggu apa lagi.. join je la contest ni.. Siap leh jumpa in person ngan kembar comels ni.. Saya nak join jugak la.. Saja2 je memandangkan kita pun ada kembar.. hahaha...

Saya rasa Blog 'The Life of Mansor's Twin' ni sesgt2 la cool, sebab saya ni ada anak kembar jugak n perhaps one day my girls will be like u all berdua. Cantik n bijak seiring sejalan..
Chaiyok!! Chaiyok, girls....

Before that, tarikh tutup contest ni ialah 7/7/2012

p/s: Saya sudah, anda bila lagi... Hahahaha....

28 June, 2012

Tumit... oh.. Tumit....



Setiap hujung bulan di tiap2 bulan (faham tak smua), on 25 onwards saya tak bizi pun. Sbb closing account tiap2 bulan.. So,meh la kita opening blog to post a new entry.. Ada keja pun xleh nak buat jugak, sbb dh ttp akaun.. So,ngadap la internet sampai ke petang, sampai la masuk bulan baru plak.. Awal bulan nnt, baru la sibuk...

Nak kongsi skit ngan smua, saya ada masalah tumit merekah sejak akhir2 ni..light2 ja la.. bukan yg heavy duty punya.. Masa anak dara,tumit ai ni cantik ja.. Memang tak penah pakai apa2 lotion untuk penjagaan kaki ni pun.. Redah ja.. Pastu,dh kahwin.. tumit kaki ai ni maintain lagi, lepas ja beranak pinak, mula la dh nampak akan garis2 halus di tumit.. Pastu,bila pegang tumit kaki, punya la kasar.. Arrrghhh...tumit ku dh pecah... Ni mesti gara2 anak amik segala aku punya hormon2 kecantikan (ada jugak ye mak camni, salahkan anak, bukan nak salahkan hormon dlm badan).. WHATEVER!!!! Hahaha... Saya rasa hilang keyakinan dalam 60% camtu (siap kira brapa peratus tu,jgn main2 na).. Pastu mula la sibuk search internet, cream feet n heel.. Cari punya cari, dapat la brand Ellgy..

*credit google* 
 Saya pakai ellgy ni dah tiga suku,tinggai lagi satu suku, cream ni hilang.. Tak tau la p letak mana.. Memang ok ngan saya cream ni, tak payah pakai hari2, pakai seminggu sekali ja, dah boleh rasa kelembutan di tumit kaki dan segala kekasaran di tumit hilang.. Almost a few months jugak la saya tak pakai sebarang cream di tumit since ellgy ni hilang, ka aku buang dh cream ni,tgh rewind balik ni... hehehe...

 Dah lama tak pakai apa2 produk, mula la nak kasar balik tumit tu, garis2 halus semakin galak berbaris di tumit.. Ehhmmm...,ini tak boleh jadi ni, kena beli balik any cream for heel  ni.. Pastu,saya tanya sorang kakak di ofis, dia cakap dia ada guna satu brand ni.. Mmg bagus, siap tunjuk tumit kaki dia kat saya.. Saya pun apa lagi, pegi la watson,p smbar satu cream ni n En. Suami,sila la bayar untuk isterimu ini.. Kecantikanku ini untuk mu jua... Hahaha....

Cream ni tak macam Ellgy tadi yg mana saya mention, kalau pakai seminggu sekali pun tak pa, berlainan plak ngan cream baru ni, kena pakai 3-4 times daily, baru la hampa nampak hasilnya... Kalau korang semua tak pakai 3-4 kali sehari pun tak pa, tapi pakai pagi n time nak tido mlm pun boleh.. APA YG PENTING, KENA ISTIQAMAH DALAM PEMAKAIAN CREAM INI.. Apa benda pun, kalau kita nak cantik kena la pakai berterusan, non stop!!! So, kena rajin la pakai cream ni untuk kecantikan tumit mu... Alang2 dh beli (mahal lak tu), kena la pakai sampai habih.. Dari malas sampai la rajin.. Lani, cek dok tenyeh la cream ni. Sebelum mai keja, tenyeh siap2 kat umah, pastu pakai stokin.. Mlm pun sama, sebelum masuk tido, tenyeh lagi.. Mmg la tumit ai dah ok lani, cuma kena pakai berterusan la nampaknya.. Ini la cream yg cek maksudkan...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
 
 


p/s: Ada jugak saya amalkan pakai ubat gigi kat tumit pada waktu mlm n esok baru basuh.. Berkesan jugak..



Bekalan ke Sekolah

Assalamualaikum,smua.. Semenjak kembar dah besar n depa mula makan mcm org besaq,mmg la saya dok kena prepared breakfast,lunch,dinner n supper depa.. Kan twins dh x minum susu dlm botol dh,ada di entry ni. So,si ibu pun gigih la menyiapkan makanan untuk anak-anak tersayang..

Since last February,twins masuk ke kindy cum nursery.. Diaorg tak sediakan breakfast untuk kids.. So mak bapak la kena bekalkan breakfast untuk anak masing2.. For luch m tea, mmg akan disediakan oleh pihak kindy..When i asked the teacher,kenapa tak sediakan breakfast for kids,n the teacher said, actually, ramai parents merungut bila the kindy supply breakfast for the kids, diaorg cakap anak diaorg xleh makan cereal la, xleh makan itu ,xleh makan ini, so the kindy management take a decision, all the kids must brings their own breakfast to kindy everyday. Maka dengan itu, i as a mother harus la korbankan masa pagi untuk memasak for my twins.. Takkan nak biar anak berlapar plak sehingga nak tunggu lunch nnt.. Gigih la ibu ni keletung kletang kat dapo pagi2.. Fuh!!!!

Kalau saya bangun hari tu, maka twins akan makan sedap2 la.. Kalau dh terlajak jam tu,mmg tak leh nak undur dah, maka beli ja la roti gardenia yg tujuh kupang yg ada perisa vanila, jagung n chocolate tu kat kedai mamak berhampiran. Pastu kena spare sesiap koko krunch, honey star,biskut teddy bear n biskut lain2.. Makanan ni berguna pada masa2 emergency.. Hehe... Kadang2 tu, mmg kesian kat twins kalau saya xboleh nak siapkan makanan pagi untuk diaorg.. Nak buat camna, kadang2 ibu kembar ni letih sgt2. Hahaha.. dah tak dak helper, so kita la sorang2 buat semua keja. En. Suami ada membantu, tapi si isteri suka kalau semua keja nak buat sendirian berhad.. Dengan itu, letih la isteri.. Haha...

Hari ni, bgn awal, so sempat la masakkan twins Sup Ikan Bawal Putih campur ngan ubi kentang beserta nasi putih.. Tgk jam,masih awal lagi, so sempat la snap pic breakfast diaorg.


Sup Ikan Bawal Putih + ubi kentang. Sup biasa2 ja.. Tu pun, bagi kembar, mcm ibu depa ni masak sup yg paling sedap dlm donia.. Asyik puji sedap ja.. Haha.. Kanak-kanak ni cakap x tipu.. Muahahaha... Air kotak milo tu, untuk snek diaorg, tapi depa dah belasah awal2 pagi td sblm ke kindy.. Kat sini tak nampak rupa ikan dh sbb saya amik isi ikan ja letak dlm tipuware putih tu.. Amik isi ja, kang boh sekoq ikan, satg tercekik plak tulang.. Sian twins..

Lani dlm stok makanan ada pasta alphabet.. Mungkin esok, buat pasta lak kat twin. Semua bahan dh ada, cuma nak kena rebus pasta tu dulu ja.. Ehhmmm... Esok kalau saya buat pasta tu, saya akan post kat sini..


Breakfast telah siap sedia untuk diletakkan dalam beg sekolah twins.. Hopefully, twins kenyang makan makanan dari air tangan ibu nya sendiri... Berkat makanan dari masakan ibu kandung sendiri...

p/s: Anak2 hanya pinjaman Allah kepada kita, pikullah amanah sebaik2nya...

27 June, 2012

InsyaAllah...

Lebih kurang gini la Dewan periksa tu *ehsan google*   

 



 Last saturday,saya ada Peperiksaan Memasuki Skim Perkhidmatan Penolong Akauntan Gred W27,bertempat di Dewan Perdana, IKBN Bukit Mertajam.. Ni kira 1st time la jejak kaki kat IKBN tu.. Dok ja kat Penang tapi xpenah lagi nak explore sampai ke Bukit Mertajam.. Area pulau tahu la,sbb mmg saya dibesarkan disini.. Sebelah tanah besar ni,saya mmg tak tahu tempat2nya.. Harapkan kat En. Suami ja la.. So,saya pegi saya kesana bertemankan En.Suami.. Kembar hantar sat kat umah MIL.. Exam tak lama mana pun,2 jam ja..

Exam ni ada dua seksyen..
Seksyen A: Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekelilingnya
Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah (bukan cari masalah atau buat masalah)

Biasa la,kalau nak exam meng'exam' ni, mmg la kena buat revision serba skit..Cari kok internet, pastu xpenah2 nak selak paper, tiba2 ja 2 minggu sebelum exam,dan2 jadi cam Menteri, selak paper by  paper (dengan gaya kaki bersilang).. Konon2, nnt keluar soklan pasai Malaysia la,pasai politik,ekonomi di Malaysia.. Skali keluar soklan, soklan2 okjektif akaun ja belambak2.. Dalam kepala otak ni, dok set pasai Malaysia ja.. Habih segala semua jenis perjanjian dulu2 saya hafal.. Last2,keluaq soklan Prinsip Akaun Form 5.. Adoi la, jenuh dok perah kepala otak,nak ingat balik subjek tu.. Mana yg ingat, confident la jawapan tu betoi, mana yg lupa, sah2 la salah jawapannya.. Hahaha.. Untuk Seksyen B lak, banyak soklan matematik Form 3,4 n 5.. Ok la soklan dia.. Tak susah,x senang sgt (malu la kalau x pass exam ni sbb dh keluar statement camni)..

InsyaAllah itu bermaksud dengan keizinan Allah.. Kita hanya merancang,mengurus sesuatu hal,tetapi DIA yang menentukan untuk kita... Macam saya, hanya mampu berusaha,berdoa dan bertawakal kepadaNya.. Yang selebihnya,urusan DIA.. Saya pun tak tahu apa nak jadi kat saya dalam 10 saat lepas ni..

So,uolls berdoa la untuk saya, moga2 murah rezeki saya.. Amin..

p/s: Berdebar nak tunggu result exam.. Mcm nak amik result SPM la plak... hehe...

25 June, 2012

PreLoved Items to Be Sold...


Hi,
Saya ada nak jual pakaian preloved my twins.. Since they are 3 this year,n badan pun dah ala2 bear yg come gitu, so ada la a few baju/seluar yg diaorg tak leh pakai lagi.. Ni antara yg nak di jual:

Brand MIKI
Harga: RM12/sehelai (boleh negotiate)-available 2 pieces
Size: 3 
Still in good condition
























 Seluar Jeans Brand MIKI
Harga: RM15/sehelai (boleh negotiate)-available 2 pieces
Size: 3
Still in good condition

Baju gaun
Harga: RM 8/sehelai (boleh negotiate)-available 2 pieces
Size: 3
In good condition


T-Shirt Powerpuff Girls n Garfield
Harga: RM5/sehelai-boleh nego (available 4 pieces: 2 pieces PPG n 2 pieces Garfield)
Size: 4 
In good condition

Kalau ada sesiapa nak beli baju preloved ni, boleh contact saya melalui:
email: shafaismail@yahoo.com
facebook: mfka_ka (khairul shafa)
sms/call: 012-4140495

19 June, 2012

Birthday Celebration at Twins Kindy...

My twin turns 3 on last April.. So,kindy diaorg ada buat birthday celebration for those yg sambut birthday from January to April.. Parents kena la bawak apa2 buah tangan untuk budak2 ni. Since my twins suka makan spageti,i just made a spagethi for them.. Dah buat,baru teringat yg kindy diaorg ada 2 org teachers yg berbangsa Hindu.. Poor them,for sure they x makan spageti saya masak.. Sedap wooo.... Hahaha... Biasa la,pagi2 dah bangun n masak spageti,baru la fresh from stove,kan? Hehe...
Ok la layan ja la pic kembar kat kindy diaorg.. Saya bagi camera mintak teachers diaorg amik gambar ni smua..


gambar beramai2..


adik n kawannya

kakak ngantuk ke? dok menguap plak budak ni...

kalau bab makan,budak demok ni la yg akan duduk depan2.. adik...adik...

tgh berebut makanan la plak

bergambar ngan rakan2 satu kelas

budak dorg ni bukan leh duduk dekat2, mula la nak gaduh.. tgk mata si adik dok ushar tajam kat kakak dia

ok... free style... hehe...
Yang tu la serba sedikit pics kat kindy diaorg.. My kembar lani mmg susah sgt nak bergambar.. Ni kira bernasib baik la diaorg nak jugak bergambar.. Nnt tunggu plak untuk kawan2 kembar yg celebrate bday pada Mei-Ogos.. Saya nak masak apa plak untuk depa lepas ni.. Ehmm... Keep thinking!!!

18 June, 2012

Cantik ka??

Assalamualaikum,all..
Kali ni,nak crita pasai produk kecantikan.. Sya ni cuma rajin cuci muka ja, segala toner mak nenek tak penah nak pakai.. So,kalau p keja pagi2 tu biasa la, ngan muka berpeluh2, boh la bedak powder tu banyak mana pun nnt hilang jugak.. at last,nampak muka cam x mandi pagi.. Sya ni,nak kata x jaga penampilan, jaga jugak la.. Tapi,disebabkan pagi2 kalut ngan my twins, so semua nak cut n short2 ja.. Tak leh nak make up bagai smua.. So,tepek ja la bedak enchanteur tu kat muka.. Hahaha.. Sama la jugak, kalau nak outing ngan family, pun x penah nak make up.. Jadi la cam muka makcik2 sat.. tapi,makcik2 lani pun tahu nak jaga muka diaorg camna, cuma saya ni ja yg malas.. 
Actually,sepeninggalan saya dari dunia blog ni,saya ada la try satu produk kecantikan ni.. tapi,for trial only la..kalau that thing serasi ngan kulit saya,i will continue that benda..if not,vice versa la kan.. Benda ni terdiri daripada sabun n toner ja.. Keluaran Korea.. Disebabkan barangan tak dak diskaun,so saya kongsi la ngan ofismate saya.. Share sorang setengah.. 


Tab Soap *ehsan google


tab hd
HD Toner *ehsan google


So,sabun ni mmg boleh tahan selama 2-4 bulan,mmg best sgt pakai sabun ni.. Lepas basuh muka, rasa kulit licin/lembut sgt2.. Mmg best.. Sabun ni xleh kena air, sbb sabun ni merupakan sabun jenis organik n mudah terlarut dalam air.. Dan juga jangan terdedah  kepada panas matahari dan keadaan yang panas sbb sabun ni boleh cair.. Toner dia pun best jugak,rasa sejuk ja bila pakai.. Dah la muka saya ni x penah kena toner,so bila pakai tu rasa lembut ja.. Syok sendiri la plak.. Hahaha.. Baru sebulan saya menggunakan produk ini, so nak kata ada perbezaan tu, tak sgt kot..xnampak lagi..ka mmg muka aku ni jenis dah x leh buat apa dh??? *sigh*.. Lupa lak nak gtau, sabun ni harganya RM70 n toner RM80..
Pastu,saya ada jugak guna cover face foundation keluaran Jepun.. Yg ni, mak mentua saya yg introduce kat saya.. My MIL kata muka saya berminyak ja pagi2 nak p keja.. mau tak berminyak, mana la sempat nak makeup ngan ada budak comel dorang tu.. x sempat langsung.. MIL kata, shafa pakai foundation ni,sampai petang boleh tahan.. Yg my MIL test kat muka saya tu, keluaran China..n saya beli keluaran Jepun.. So,lani pagi2 pakai la cover face ni.. tapi,camtu jugak la berpeluh2 kat area muka.. Letak la satu kilo cover face pun belum tentu rupa ku ni akan cantik.. Haha... Tapi,pakai la jugak dari x pakai apa.. 



*ehsan google, contoh ja. Saya amik kod 141

INFO MENGENAI 100% JAPAN MEIKO NATURACTOR:
Naturactor merupakan keluaran Meiko, daripada Jepun yang merupakan bedak yang berasaskan tumbuhan organik. Ia mengandungi ekstrak bunga sakura. Orang Jepun selalu keringkan bunga sakura ni untuk diminum bersama teh. Selain itu, ia juga ada perlindungan dari UV. Ini sangat penting sebab matahari adalah punca penuaan kulit yang no.1.Bunga sakura merupakan bunga yang boleh memberi kebaikan kepada kulit kita. Antaranya adalah :
1. Membantu kulit menjadi lebih lembut
2. Membantu menghidratkan kulit
3. Mengurangkan masalah kulit ( Sesuai unttuk kulit berjerawat)

KELEBIHAN NATURACTOR?
- Anti kilauan/tidak berminyak -100% menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
- Ringan & lembut pada kulit seakan-akan anda tidak memakai foundation
- Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
- Senang digunakan, cepat & yang penting tidak melekit
- Tahan sehingga 12 jam
- Tidak menutup pori-pori
- Digunakan oleh makeup artis professional & mak anda
-Kulit terasa ringan, tidak melekit & kelihatan gebu,confirm cantik macam artis you :))
-Sesuai untuk majlis pertunangan, perkahwinan,photoshoot dan lain-lain.Hasil solekan akan nampak flawless dan natural.

Sorry la,tuan rumah malu nak tunjuk pic tuan rumah yang x brapa nak cantik tu.. Just terangkan ja la pada semua.. N tuan rumah jugak tidak menjual barang2 tersebut.. Korang semua boleh add  Ika Zalika kat facebook.. 

15 June, 2012

Berpisah Jua....

Tajuk mmg menyeramkan untuk seseorang yang bernama perempuan.. Hehehe.. Actually,saya berjaya memisahkan twins ngan botol susu mereka.. It take times la nak buat benda ni.. Bahan2 yang diperlukan ialah akar seruntun n garam ja.. Thats it.. Mesti semua akan tanya kenapa saya tak nak bagi kembar minum susu padahal it is good for their health n bones. Lg pun, kembar kecik lagi,kesian kat diaorg tak minum susu dh.. No,i'm not so cruel as u thinking..I got my own reason to do that to my twins. The reasons are,i have to wake up every 2 hours to do milk for them at nite,n have to change their diapers too..Pagi2 tu saya kena bgn awal dh, nak kemas umah,nak kemas dapur,nak buatkan minuman untuk husband, nak siapkan beg sekolah untuk twins..banyak keja nak buat pagi2,dh la bgn awai,dgn x cukup tidoq,mata pun dah jadi cam panda dh.. Tu tak masuk lagi pagi2 nnt pening,sakit kepala sbb tak cukup tido.. Atas sbb itu la saya nak stopkan diaorg dari minum susu dlm botol... 
Mesti korang akan tanya lagi,kenapa tak bagi twins makan makanan berat sebelum tidor? Well,my twins ni,even dah makan kenyang,dah baca doa makan, tapi diaorg still nak jugak minum susu..lagipun,umo diaorg dh 3years++,diaorg dh makan apa yang orang dewasa makan,sbb tu saya tak risau kalau diaorg tak minum susu dah.. Twins dah dapat makanan dan keperluan yang cukup dah,so stop ja la.. Hehe.. 
Pada sesiapa yang tak tau akar seruntun tu,ni saya nak bagi gambar akar seruntun tu

ni la rupa akar seruntun tu, amik yang batang tu ja..
Almost 2 weeks dah diaorg dh stop susu,so my tugas kena la prepare makanan yang berat untuk diaorg makan sebelum masuk tidor.. Kadang2 tu kesian la plak sbb mintak air masak mlm2, mgkn dahaga kot.. Xpa la sementara waktu ni ja,lama2 diaorg akan biasa la.. InsyaAllah..

Im Back!!!

*ehsan google

 Assalamualaikum,all... Wah,popular la sgt kan?? Hahaha.... At last,saya buat jugak come back ni.. haha.. mcm la ada sapa yg baca blog saya ni.. Lama gila x berblogging ni.. Sebenarnya,saya rindu nak berblog tapi ada problem skit,tu yg brenti sat..ni dh ok skit dh.. Dh lama x berblogging ni,mmg byk sgt crita nak crita.. byk crita nak di kongsi dgn smua.. Kita mukadimah ja dulu, nnt2 saya story la cita2 yang dh basi tu kat semua.. Hingga kita ketemu lagi...