28 June, 2012

Bekalan ke Sekolah

Assalamualaikum,smua.. Semenjak kembar dah besar n depa mula makan mcm org besaq,mmg la saya dok kena prepared breakfast,lunch,dinner n supper depa.. Kan twins dh x minum susu dlm botol dh,ada di entry ni. So,si ibu pun gigih la menyiapkan makanan untuk anak-anak tersayang..

Since last February,twins masuk ke kindy cum nursery.. Diaorg tak sediakan breakfast untuk kids.. So mak bapak la kena bekalkan breakfast untuk anak masing2.. For luch m tea, mmg akan disediakan oleh pihak kindy..When i asked the teacher,kenapa tak sediakan breakfast for kids,n the teacher said, actually, ramai parents merungut bila the kindy supply breakfast for the kids, diaorg cakap anak diaorg xleh makan cereal la, xleh makan itu ,xleh makan ini, so the kindy management take a decision, all the kids must brings their own breakfast to kindy everyday. Maka dengan itu, i as a mother harus la korbankan masa pagi untuk memasak for my twins.. Takkan nak biar anak berlapar plak sehingga nak tunggu lunch nnt.. Gigih la ibu ni keletung kletang kat dapo pagi2.. Fuh!!!!

Kalau saya bangun hari tu, maka twins akan makan sedap2 la.. Kalau dh terlajak jam tu,mmg tak leh nak undur dah, maka beli ja la roti gardenia yg tujuh kupang yg ada perisa vanila, jagung n chocolate tu kat kedai mamak berhampiran. Pastu kena spare sesiap koko krunch, honey star,biskut teddy bear n biskut lain2.. Makanan ni berguna pada masa2 emergency.. Hehe... Kadang2 tu, mmg kesian kat twins kalau saya xboleh nak siapkan makanan pagi untuk diaorg.. Nak buat camna, kadang2 ibu kembar ni letih sgt2. Hahaha.. dah tak dak helper, so kita la sorang2 buat semua keja. En. Suami ada membantu, tapi si isteri suka kalau semua keja nak buat sendirian berhad.. Dengan itu, letih la isteri.. Haha...

Hari ni, bgn awal, so sempat la masakkan twins Sup Ikan Bawal Putih campur ngan ubi kentang beserta nasi putih.. Tgk jam,masih awal lagi, so sempat la snap pic breakfast diaorg.


Sup Ikan Bawal Putih + ubi kentang. Sup biasa2 ja.. Tu pun, bagi kembar, mcm ibu depa ni masak sup yg paling sedap dlm donia.. Asyik puji sedap ja.. Haha.. Kanak-kanak ni cakap x tipu.. Muahahaha... Air kotak milo tu, untuk snek diaorg, tapi depa dah belasah awal2 pagi td sblm ke kindy.. Kat sini tak nampak rupa ikan dh sbb saya amik isi ikan ja letak dlm tipuware putih tu.. Amik isi ja, kang boh sekoq ikan, satg tercekik plak tulang.. Sian twins..

Lani dlm stok makanan ada pasta alphabet.. Mungkin esok, buat pasta lak kat twin. Semua bahan dh ada, cuma nak kena rebus pasta tu dulu ja.. Ehhmmm... Esok kalau saya buat pasta tu, saya akan post kat sini..


Breakfast telah siap sedia untuk diletakkan dalam beg sekolah twins.. Hopefully, twins kenyang makan makanan dari air tangan ibu nya sendiri... Berkat makanan dari masakan ibu kandung sendiri...

p/s: Anak2 hanya pinjaman Allah kepada kita, pikullah amanah sebaik2nya...

No comments:

Post a Comment