03 July, 2012

Cerita pasar malam...

Sebabkan hari ni hari terakhir saya posa ganti, maka terus pikiaq pasar malam.. Nak dekat Ramadhan, baru teringat nak ganti posa.. Nasib la lagi sehari ja.. So,dh sms En. Suami, keputusannya, tapau ja kat pasar mlm untuk berbuka nnt.. Dlm fikran ni nak mkn mcm2.. Tapi, takut tak terhabih plak..

Contohnya, last month pun saya ada berpuasa, p la pasar mlm ngan En. Suami.. Beli itu, beli ini.. Biasala, dok tgh posa, smua benda nak makan.. Itu la NAFSU.. Dh sampai rumah, cakap kat En. Suami, banyaknya makanan, boleh ka ibu nak habiskan ni, En. Suami cakap, tu la, ba tak mau kata apa dh ibu posa hari ni, ibu mkn la puas2.. Last2, sampai ke tengah mlm dok kunyah x habis2.. Org dh tidoq, saya dok mengunyah lagi.. Hari ni, soh En. Suami ja pegi.. Saya tak nak pegi, jaga kembar kat umah ja.. Lagi satu, kalau nak ke pasar mlm, mmg payah kalau bawak kembar.. Dh la tak nak pegang tangan, nak jalan sorang2, dgn kereta moto dok lalu lalang, time tu la depa dorang nak main hambat2.. Jenuh mak dpa dok kawal.. Tu belum lagi nangis2 nak mainan, tak beli satg org sekeliling kata mak pak kedekut, bila dh beli, x sempat sehari dh jahanam semua mainan tu..

Kalau pi pasar mlm ni, kami lagi suka naik motor dari kereta, sbb parking susah.. Nak masuk pasrking pun x leh kalau pi pasar mlm kat area tu.. kena pasrk keta jauh lak, nak jalan sambil dok bawak kembar. Masa nak p pasar mlm, lenggang ja la sambil berpimpin tgn ngan kembar, dh nak balik, penuh tgn, last2 dari pegang tangan, kembar pegang jari mak depa ja.. Hahaha... Naik motor senang la nak parking n nak menyelit, tapi yg tak best nya, beli makanan pun kena catu la.. Hehe... Korang bayangkan lah, satu motor, naik sampai 4 org.. Kalau 4 org yg kecik comel tak pa la, ni 4 org yg chubby n kiut naik moto ex5.. Dengan moto En. Suami ada box kat belakang tu, nasib la ada box tu, kalau tak dak box tu, mau jatuh mak kembar kat belakang..

*ehsan google 
Lebih kurang mcm ni motor En. Suami..

Saya ingat lagi, saya penah pegi pasar malam ngan En. Suami dan ditemani oleh dayang2 dorang tu.. Mcm biasa la, dh p pasar mlm, beli la mcm2 makanan, dan kembar plak buat angin, dua2 nak belon angin tu, yg ada mcm2 rupa kartun, ada upi ipin la, dora la, sponge bob la.. Tak mau si kembar bising, si pak pun beli la kat si anak.. Tolong bayang lagi sekali, dengan En. Suami tgh bawak moto, mak kembar pegang beg plastik makanan, n si kembar dorang tu, pegang belon angin tu.. Kalau naik moto,mesti berangin ja.. Melayang2 la belon kembar tu.. Mak kembar punya la risau takut bapak kembar tak nampak jalan disebabkan belon tu. Tapi,mak kembar percaya Allah melindungi perjalanan kami.. Sampai la kami dirumah dgn selamatnya.. Sebab tu la kalau nak p pasar mlm kena pikiaq sepuluh kali kalau nak bawak kmebar.. Last2, decisionnnya, leave kembar with tok lah.. Hahaha.... So,sejak itu mmg kami tak bawak kembar p pasar mlm dh.. Kalau p tempat lain, kami akan bawak kembar la...

p/s: Dok teringat bihun sup pak hardi, dok teringat popia basah mamak roda tiga, dok teringat air tebu dh ni... kecur ayaq liur.. Hehehe...

No comments:

Post a Comment