29 August, 2012

Ujian Dari Allah....


Allah berfirman kepada malaikat-Nya:"Pergilah kepada hamba-Ku. lalu timpakanlah bermacam-macam ujian kepadanya karena Aku mahu mendengar suaranya
(Hadis Riwayat Thabarani yang bersumber dr Umamah r.a) 
 
Firman Allah SWT,
Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?” (Surah Al-Ankabut; ayat 2-3).

 Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Sesungguhnya bagi setiap umat ada ujian dan ujian bagi umatku ialah harta kekayaan.( Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Assalamualaikum,semua.. Saya rindu kat blog saya ni.. Ye la, mana taknya, 4 hari tak diupdate.. Tuan tanah ditimpa ujian dari Allah SWT. Alhamdulillah...

Mmg dh tertulis dalam buku catitan saya yg saya dan En. Suami akan ditimpa ujian ini.. Syukur lagi padaMu Ya Allah kerana Engkau mengingati hambaMu yg daif ini, tapi aku ini insan yang lupa akan kebesaran dan kekuasaan Engkau kerana terlalu leka dan lalai dengan keseronokan duniawi.
Ya Allah................

Sebenarnya saya dan En. Suami mengalami cirit birit dan muntah2 selama 3 hari berturut2.. Hanya DIA sahaja yang tahu betapa sakitnya kesakitan yang kami alami.. Kami start sakit pada pagi Sabtu (25/8/12), mula saya ke toilet,pastu En. Suami plak mengadu sakit perut. Berlumba2 kami ke toilet. Yg sorang cirit birit, yg sorang lagi muntah teruk,mengalahkan orang pregnant yg morning sickness plak. Hari Sabtu tu,kembar saya seperti anak2 terbuang ja, depa dorang juz makan bahulu dengan biskut ja since pagi sampai la petang. Kesian kan kat kembar saya?? Mak pak sakit,anak2 terbiar. Mak pak dah jadi cam ayam berak kapur dah, sorang atas sofa, sorang atas kapet,pastu berlumba lagi ke toilet. Camtu la rutin kami sepanjang hari sabtu tu. Saya sedih tgk2 anak2 saya. Kembar jadi tak terurus langsung, depa mandi pun tak,makan pun tak. Saya sedih bila teringat balik kejadian Sabtu lepas.. Terus saya berkata dalam hati, macam mana kalau aku mati nnt, mcm mana keadaan anak2 aku bila aku dan suami tak dak di sisi depa? Sedih........... Air mata dok keluar ni.... Tgk2 jam 5.30pm,hari Sabtu tu jugak, family En. Suami mai.. MIL bagi mandi kembar, SIL plak tolong pakaikan baju untuk depa. FIL bawak saya dan En. Suami ke klinik berhampiran. Dapat la sorang satu injection, dan bekalan ubat. Malam tu, MIL tolong  jagakan kembar. 

 Ini la my lovely PIL.
 
Keesokan harinya (26/8/12), kesakitan berulang kembali.. Saya masih muntah dan cirit birit, suami plak masih cirit birit lagi.. Semalam kena injek pun tak jadi apa jugak.. Siap cepat2, dalam keadaan sakit tu la kami ke hospital. Masa ni keadaan En. Suami tak ok lagi, tapi bila dia tgk isteri kesayangannya jadi sakit sampai tak leh nak jalan, automatik dia jadi cergas. Kami ke Hospital Lam Wah EE.. Kena cucuk lagi 2 jarum dan dapat ubat.. Balik umah kami asyik makan,tidor, makan,tidor ja... Dah tak leh bangun nak buat apa pun. Malam tu PIL mai dengan bawak ubat penenang jiwa hati kami, sapa lagi kalau bukan kembar. Rasa rindu sangat2 kat depa. Peluk,cium kembar. PIL bawa buah2an untuk kami.. Tapi, saya tak berselera nak makan,sebab bila makan,muntah balik.. Pastu, PIL bok balik kakak. Tinggal la adik dengan kami. Adik pun tak sihat. Batuk teruk... Kena amik nebuliser,baru la batuk dia akan ok.. Sebab tu la PIL tak bok balik adik.. Malam tu pun,kami asyik ulang ke toilet jugak. Sakit perut setiap minit,memulas2...

Pastu, pagi Isnin (27/8/12), mmg dah tak tahan lagi, masih rasa pening, nak muntah,cirit makin berkurangan.. Kami ke klinik tempat saya bekerja.. Doktor terus drip air 2 pain, cucuk ubat muntah dan ubat sakit perut.. Duduk la saya dengan En. Suami kat bilik pemerhatian selama 5 jam, dapat la MC 2 hari untuk berehat. And now, Alhamdulillah.. Kami berdua dah sihat, tapi ada la sakit perut skit2.. Lani,kena makan soft food ja.. No pedas2 semua.. Takut jadi camtu balik.. Mintak simpang la... TAKUT!!!!!



Apa yang saya boleh katakan ialah,saya tahu UJIAN ALLAH itu sebenarnya indah...

24 August, 2012

FIL Birthday Celebration

Hi all... Hari ni kerja lagi.. Mai kerja tapi rasa cam tak kerja ja, sbb banyak benda tak boleh nak proceed. Orang lain cuti raya, kita ni raya2 mai kerja.. Ehmm.. Cuti kena simpan, untuk emegency case or something else...

Last wednesday was my FIL birthday.. FIL dah 56 dis year, same age with my mom.. Nak cerita skit kat korang semua pasai my bapa mentua ni.. We called him abah.. Abah mmg seorang abah yg terbaik pernah kami ada.. Abah tak boleh tgk kalau anak2 dia lapaq,dia akan p beli makan untuk anak2 dia. Dia tak boleh tgk anak2 dia sakit,dia risau.. Abah sayang kat dua orang cucu kembarnya... Kembar panggil abah, tok wan... Abah beli apa saja untuk cucunya.. Kami boleh share everything ngan abah.. Bila kami dlm kesempitan, abah, mak dan adik2 ipar la yg menolong kami. Saya ingat lagi masa tu, mak(MIL) ajak kami p makan kat Pen Mutiara Batu Maung.. Semua family berkumpul mlm tu, kami makan, berseronok dok cerita mcm2.. Dh habis makan semua, abah menyampaikan amanat beliau, abah cakap, kalau mak ngan abah dah tak dak nnt,ikatan adik beradik jgn putus, buat perjumpaan mcm ni, makan2, kalau ada di antara kita yg susah, kita kena tolong menolong. Saya ni hanyalah menantu dalam family suami, tapi bila saya dengar abah bagi amanat camtu kat kami, air mata saya terus keluar ngan laju. Aku kena pikul tanggungjawab as a sister for my BIL n SILs.. Selama 4 tahun aku masuk dalam keluarga En. Suami, aku tak pernah rasa mcm org luar. Saya rasa mcm saya ni anak mereka sendiri. Abah,mak,adik2 menyayangi saya seperti saya seorg ank/kakak mereka.. Pengorbanan mereka untuk saya,takkan sesekali saya lupakan... Saya sayang abah,mak n adik2... Ok la,dari nak cerita benda best,p masuk lak benda tersentuh hati.. Hehe....

Tengok ja la pic tok wan ngan kembar dok potong kek....

Ni la birthday kek tok wan...


Kembar dah konker birthday cake tok wan...


Dok calit dh kek.. Punya tak sabaq nk mkn..


Insiden ketika nak potong kek.. Kami semua syok dok menyanyi kat tok wan, yg kakak plak p menangih.. hahaha... Kakak sedih sebab sebelum nak potong kek, kakak kena marah. Hehe...


So,apa lagi si adik mula la amik kesempatan.. Dia konker kat dia pisau potong kek tu.. Time ni, En. Suami dok pujuk kakak. Tu gambar kakak ngan tok wan tak dak.. Sian kakak...

Yg tu ja la pic yg ada, sbb dah tak tahan nengok kek tok wan tu... Sedap....

23 August, 2012

Cerita raya kami...

Assalamualaikum, hai all.. Camna raya? Seronok tak? Saya biasa2 ja.. Ikuti la kronologi raya kami.. Korang nak baca pun x pa, korang nak scroll down terus pun xpa.. Hehehe..... Tak dak gambar na...

18/8/12-Nite before raya, as usual saya buat rendang ayam skit, rebus nasi impit.. Kuah kacang,amik kat MIL.. And kembar pun apa lagi, mlm tu tidoq lambat la..Depa punya sakan main,pukul 12 tgh mlm dok bagi depa mandi.. Pastu,si kembar lapar plak,suap plak nasik.. tgk2 jam dah pukul 12.40am, apa lagi soh si kembar tidoq la.. Dh la esok raya, konfem nnt bgn lmbt punya.. Mak kembar plak,pukul 1.30am baru nak lelap mata.. Ye la, dok hias umah x habih lagi..

19/8/12- Ha!!! Amek kau,skali tgk jam pukul 7.30am sudah.. Subuh pun,subuh gajah ja.. Kelam kabut mak kembar bgn.. P masuk dapur terus, perangat lauk semua.. Boh kuih raya dalam balang.. Gerak suami cek plak,p semayang raya.. Cek x p semayang raya sebab ada anak kecik.. Si kembar, jgn harap la nak bgn.. Depa dorang bgn tdoq pukul 10.15am.. Ha.... Tak pernah lagi dlm sejarah si kembar bgn lambat mcm tu.. Buatkan milo untuk depa, bagi depa minum... Ajak p mandi plak xmau lagi. Nak main game kat hp la, nak tdoq sat, nak tu, nak ni... Mcm2 perangai dok ada si kembar ni.. Last2, mak kembar jadi raksasa gorgon, baru la depa menceceh lari masuk toilet.. bagi mandi semua, siap2 kembar dh pukul 11 am.. Apa lagi, kelam kabut la.. Beraya ngan En. Suami pun ala kadar ja.. No tears, no heart feeling.. hahaha... Dok sat, FIL cal dah.. ye la, dah lambat, smua org dok tgu kami ni kat umah PIL.. En. Suami pederaih keta,terus p umah PIL. Sampai2 umah PIL, semua dok pakai baju umah lagi.. Ni raya ka tak??? Hahaha.. Adik ipar ku yg lelaki ja pakai baju raya.. Pastu, salam ngan PIL,sesi bagi duit raya.. Around pukul 2 baru la keluar p umah my parents. PIL pun ikut skali, pastu p kubur. Lpas p kubur, p raya kat seberang plak.. Lepas maghrib camtu, kami pun berangkat pulang... En. Suami kata nak p umah kawan dia, mmg setiap tahun kami akan p raya umah kawan baik En. Suami.. Lagi sikit nak sampai umah kawan dia, kereta kecik aii plak tak leh jalan. Boh gear D,dok mcm tu gak. Gear Reverse,dia reverse la, xkan nak reverse ja. Last2, En. Suami tolak keta, aii dok control stereng ja la.. Ehmm.. Sian En. Suami.. Dia tolak keta sampai kat umah kawan dia.. Dan lagi p raya sambil jalan kaki ja.. Haha.. Keta tolak tepi sat.. nak balik umah, kawan En. Suami hantar. Lani, we all dok guna keta adik ipar aii la,keta kecik jugak. Senang aii... Nnt aii story pasai keta kecik aii ni.. Samapi umah dah pukul 11.30 mlm.. Bersihkan diri, terus masuk tdoq.. Penat giler...

20/8/12- P umah PIL lagi.. P makan tghr kat sana.. En. Suami ngan FIL p kedai keta.. Aku ngan anak2 membuta kat umah PIL. Dok sat, dok dengar riuh rendah kat hall umah PIL. Rupanya, sanak saudara En. Suami datang beraya kat umah PIL.. Apa lagi, terus bgn, p tolong MIL kat dapur.. Pastu, balik umah kami. Sepupu En. Suami buat open house.. Rumah sepupu En. Suami tu, sebelah umah kami ja.. Hehe.. Lps maghrib, kami pun pi la umah sepupu En. Suami. Dok sat, PIL mai ngan adik2 iparku.. Skali PIL mai raya umah kami.. Si kembar tdq lambat lagi...

21/8/12-P umah PIL lagi. Lunch kat sana.. Maknanya, sepanjang cuti raya ni, aku tak masak... P makan kat umah PIL ja.. Hahaha.. Apa punya menantu da??? Menantu ka hantu?? Ehmmm..... Pastu,dok rehat2 umah PIL,lepas asar camtu, p plak umah kawan baik En. Suami kat Kampung Dodoi.. Pastu, p plak umah pengasuh lama si kembar, sampai la lps isyak baru balik.. Dh sampai umah plak, kawan kat umah plak buat open house. P melantak lagi sampai 2 umah skali gus.. Kenyang sgt.. pukul 10.30pm,plak kawan2 sekolah En. Suami plak nak mai beraya.. Ehmm.. aku ni dah jadi lembik sangat.. Letih gila2.. Segala benda makan apa yg ada dlm peti sejuk tu, aku bok keluar.. Bagi perangat, bagi depa makan.. Sampai licin depa makan... Aku dh tak tahan dah, pukul 11.30pm ajak kembar masuk tdoq.. So, nite all..

22/8/12-Cuti raya lagi... P tesco,p beli barang kembar dah habih,ie mandian, toothpaste, brushteeth.. So,xmasak lagi, p makan kat Nasi Kandar Pelita Tesco.. Dh makan kat situ, p plak umah sepupu saya. P raya semua, pukul 5 balik, terus p beli murtabak sbb ada org nak mai raya kat umah.. Pukul 6 sampai umah, siap bagai semua makanan,dok sat kawan pun mai umah.. Jamu depa makan.. Lepas maghrib plak, p umah PIL sebab ada hari jadi FIL... Jamu selera lagi kat umah PIL.. Makan2 smua, p hantar plak kembar kat umah my mom sbb aii kena kerja hari khamis... So,balik umah tinggal la aii ngan cik abe ja.

23/8/12-Xdak cerita raya sbb kena dah kerja dah.. Huuuarrggghhhh.............. Ngantuknyeeeeeeeeeeee...................


p/s: Hari ni dalam sejarah, tahun ni tiada pic raya.. Sedih giler.... Dah la mak kembar ngan kembar pakai sedondon...


Korang tgk ja la pic kembar ni....

Raya 2011


Ok la, bye.... Nnt update lain...

16 August, 2012

Salam Aidilfitri

Lagi berapa hari lagi nak menjelang raya.. Mmg dok sibuk dh lani.. Rasa cam x sempat nak buat apa pun. Rumah pun berkemas mana yg patut dulu.. Nasib la langsir semua dh tukar awai.. Tak la penat sgt.. Cuma nak kemas, nak buang habuk, nak mop umah.. Tu pun nak kena pandai curi masa sbb bila baut kerja semua time kembar dok ada, mmg tak jadi keja la jawabnya.. Kena bagi depa tidoq dulu, lps tu baru la boleh mengemas.. Ehmm... Penat tapi nak buat mcm mana, tahun ni raya kat umah sendiri... Tu rasa seronok lebih skit, penat pun tak pa la, janji rumah ku cantik... Hahaha....

Ok la dikesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua my blog readers,ada ka readers? Hehehe... Kepada semua ahli keluarga,kawan2 dan yg mengenal diri ini samada jauh atau dekat.. Hati2 kepada yg balik kampung.. Aii tak balik kampung, sbb rumah my parents n my PIL dekat saja.. Jalan kaki pun sampai.. Hehe...


p/s: Tahun ni tak cuti raya sbb cuti aii tinggal ciput ja...

14 August, 2012

Warna Warni menjelang Aidilfitri

Tajuk pun ntah apa2 kan.. Mak kembar dok mengantuk ni... Mengantuk tahap apa pun tak tau la.. Mata dok mai kuyu dah... Ehmm... Saja ja nak bgtau uolls rumah iolss ada lampu klip klap.. Hahahaha.. Amik,sekali lampu klip klap keluaq.. Org Penang faham kot na lampu klip klap ni.. Hehehe... En. Suami gigih nak pasang jugak lampu raya ni kat dalam umah.. Semalam, En. Suami p beli, balik2 dari kedai terus dia pasang.. Ehmm... Si kembar plak balik dari nurseri, tgk lampu raya, terus WOW!!!! Cantiknya umah kita... Yg tak cantiknya, nak tidoq malam pun nak bukak lampu raya tu.. Mata mak hampa ni bukan boleh tgk lampu yg terang2, dan2 rasa nak pening.. gempaq p, gempaq mai.. Baru la boleh ttp lampu raya tu... Tgk ja la hasil kerjatangan suami tercinta...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
Cantik tak? Color striking skit sbb ttp lampu..

Ni time bukak lampu. Lampu tu kaler oren tau...

Jadi la daripada tak dak lampu raya.. Tak pasang kat luar umah, dalam umah pun dah rasa kemeriahan nak raya.. hehehe...

Resepi Sambal Sotong Simple

Saya pun tak ingat dah bila saya masak sambal sotong. Come in one package. Ngan nasi lemak ,ikan bilis, timun n telur rebus.. Tapi, cuma ada pic sambal sotong ja.. Dah kelaparan sgt, tak ingat dah nak amik gambar, ingat nak makan ja... Cekidaut the recipe...



Bahan-bahan:

Bahan tumbuk:
Segenggam ikan bilis-dibasuh terlebih dahulu
1/2 inci belacan
10 ulas bawang merah/bawang kecil

Bahan-bahan lain:
1 tin sotong jenama REX
2 senduk cili kering yg telah dimesin
2 sb jus asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa (optional)
Sedikit kicap soya - kicap soya ni saya amik dari dalam tin sotong ni
Sebiji bawang besar di potong bulat
Minyak

Cara-cara:
-Tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau.. Dah nampak kekuningan, masukkan cili kering, jus asam jawa, garam, gula serta serbuk perasa dan sedikit kicap soya.. Masak sampai pecah minyak. Kalau kering sgt, boleh tambah air..
-Selepas itu, masukkan sotong dan juga bawang yg dipotong bulat td. Masak sampai sotong dan juga bawang lembut..
-Sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidang.

*Cabai tadi hendaklah dimasak betoi2 sampai pecah minyak. Kalau korang masak sekejap ja, nnt akan bau cabai tersebut, so mmg rasa pun tak sedap..

Ni la rupanya sotong dalam tin tu.. Lembut ja sotong tu.. Mmg instant punya la. tapi, tak bagus la untuk kesihatan kalau dok makan benda dalam tin ja.. Once in a while apa salahnya...

Saya beli yg tin kecik, ada seekor sotong dalm ni, tapi korang boleh siat2 sotong tu jadi kecik2. So,boleh la lepas untuk 2 orang makan.

Jenama REX ni ada logo halal JAKIM..  Sbb tu la saya beli...

Korang semua, nnt try la resepi ni.. Resepi saya semua simple2 ja... hehe... 
Selamat mencuba

Setiap kali di bulan Ramadhan......

Ok la, nak story skit.. Sejak ada anak kembar ni, bila tibanya Ramadhan, En. Suami akan menghabiskan duitnya untuk beli bunga api kat anak kembar dia.. Duit tu kasi mak kembar pun tak pa.. Boleh la mak kembar nak beli apa2 kan?? Saya rasa dah kat beratus ringgit En. Suami beli bunga api, mercun kat kembar.. Bukan beli sikit2, skali beli satu dozen, 10 pek.. Lemak banyak la si kembar dorang tu.. Pics ni ja yg sempat nak snap pun, pic depa dok main bunga api n mercun yg lain, saya dah to koser nak melayan.. Korang main la ngan bapak korang..

 Main kat hujung umah.. Bapak kembar tgh bakar mercun gasing..


Kalut si adik nak tiup api.. Si kakak cam mak dia, takut skit.. hehe..



Pic ni ja pun yg ada.. Depa main mercun tembak2 smua tak ada, time tu mak kembar dok rehat kat umah.. hehehe... Tak kuasa nak keluar umah pi snap pic depa...

Lupa sudah n orang yg dengki,iri hati n etc

Lamanya aii tak update menu untuk berbuka puasa dan lama juga tak update blog aii yg comel ni... hehehe.. Disebabkan dah lama sgt, maka jawabnya, aii pun dah lupa apa yg kami makan sepanjang berbuka puasa dari hari ke 11 hingga hari ke 23.. Mmg tak ingat.. Bercampur aduk makanan, banyak yang En Suami p beli la.. Menu untuk hari ke 24, p bukak puasa kat McD Tesco Penang ja. Mula2 ingat nak p Kepci, org ramai la pulak, semua tempat dh fully booked. Alih2,p la McD, alhamdulillah ada tempat untuk kami berbuka.. Pastu, p masuk Tesco sbb nak beli barang untuk raya nnt..

Actually, sejak minggu lepas, my mum tak brapa nak sihat.. Mak sakit.. Mak mmg ada gastrik, jadi dia try nak posa, tapi tak boleh.. Disebabkan gastrik tu, dia pening sampai nampak semua benda dok memusing.. Ni nak story skit pasai my mum, dia dok berniaga dengan my dad kat area umah kami.. Since i was small,diaorg dh meniaga. Kalau meniaga tu, mmg laku la.. Kalau bukak gerai pukul 7pg, pukul 8pg dah habih semua makanan.. Yg org order pun ada.. Makanan mak aii mmg sedap.. Hehehe.. Puji mak skit.. Tapi, manusia ni nampak ja rambut sama2 hitam, tapi hati kita tak tau mcm mn. Yang baik dengan kita pun tak leh caya dah lani.. Ya, mak saya telah disihir.. Kesian mak.. Bila mak saya sakit, saya kesian sgt tgk dia.. Dia nangis2, dia muntah.. Kenapala manusia macam ni?? Tak boleh tgk kesenangan org lain.. Kenapa perlu berdengki?? Allah SWT dah tetapkan rezeki untuk masing2.. Saya tak boleh nak tuduh sapa2, takut nnt jatuh fitnah.. Biar la manusia itu, dihukum oleh Allah.. Saya cuma doakan smoga manusia itu bertaubat dan kembali ke jalan yang benar.. Saya berdoa siang malam semoga Allah memberi kekuatan dan perlindungan kepada mak saya..

Saya mmg sayang sgt2 mak saya.. Saya anak bongsu,mmg saya manja ngan mak saya.. Mak saya tak pernah suruh saya buat keja umah semua,, Dia yg akan buat kerja smua. Bila saya dah masuk sekolah menengah, baru la saya pandai nak cuci baju sekolah sendiri, tau nak iron baju mcm mana.. Nak kemas umah smua. Mak saya mmg tak pernah berleter, sbb tu saya syg mak saya.. Dia takkan paksa buat kerja umah.. Yg dok paksa saya buat kerja umah ialah abang2 dan bapak saya.. depa la yg dok berleter kat saya.. tapi,mak saya relax ja.. Hg nak buat,hg buat.. Hang tak mau buat, hg dok diam2.. Saya ingat lagi, saya tidor ngan mak saya sampai saya form 5.. Sbb tu la jadi apa2 kat mak saya, saya nangis,saya takut.. Saya takut kehilangan mak saya. Saya mmg tak pernah cakap directly kat mak saya yg saya sayang kat dia.. Tapi, hati saya ni, Allah SWT saja la yg tahu perasaan saya kat mak saya...

Ok la, airmata dok bergenang dah ni.. Dok teringat kat mak..

08 August, 2012

'RED BOOK'-Oppss,Oh My English!!!



Ha,pestime mak kembar buat pasport.. Skali ngan kembar, ngan bapak kembar.. We all akan p bercuti next year.. Tunggu.... Hehe...

01 August, 2012

First time tengok kurma besaq ni.....

Ada sapa2 penah tgk kurma besaq ni x? Selama 22 tahun dok puasa, n berbuka ngan kurma dan ini la kali pertama saya tgk kurma besaq ni.. Hahaha... Ka aku yg jakun? Hehehe....

Ha!!!!! Besaq tak kurma ni.. Ni la kurma kalahari (ada lagi nama dia, tapi tak ingat dah) keluaran Yusuf Taiyoob... Kurma ni mmg mahai sgt.. Dan yang paling penting,kurma ni mmg besaq sgt... Sedap, tapi terlalu manis la.. Sakit gigi aii.. Ngilu...

Kalau korang nak order,boleh la contact Yusuf Taiyoob.. Mak kembar tak amik order ye!!!

Resepi Sayur Buncis+Carrot+Udang

Ok,kita bersiaran lagi.. Kali nk mak kembar nak tunjuk mak kembar masak sayur buncis masa berbuka puasa ritu.. Mak kembar mmg suka sgt ngan sayur buncis ni.. Tak semena2, si kembar dorang tu pun suka sama,lagi2 betambah suka bila ada carrot ngan udang..


Check resepi yer..

Bahan2:
Secekak buncis
Sebatang carrot
Udang sederhana-saya beli RM3/nak guna ikan bilis pun boleh
1 ulas bawang putih-dicincang
1 labu bawang besar-dihiris(jhn nipis sgt,jgn tebal sgt)
2 sb sos tiram
Garam

Cara2:
  1. Panaskan minyak dalam kuali..Tumis bawang besar dan bawang putih. Dah naik bau, kecilkan api,masukkan sos tiram.
  2. Selepas itu, masukkan carrot. Kacau sebati. Dh nampak carrot tu agak layu, masukkan buncis.. Tutup kuali dengan penutupnya. Biar sayur tersebut masak dengan wap.. 
  3. Bila sayur dah nampak agak layu(sayur tersebut jgn masak terlalu lama,akan hilang khasiatnya nnt),masukkan udang dan garam.
  4. Sesuaikan rasa.. Dan boleh la dihidang dengan nasi panas2.. 
*kat sini,saya masukkan udang akhir sekali kerana udang ni cepat masak. kalau kita masukkan pada awal masakan, takut udang tersebut terlebih masak akan menyebabkan isinya menjadi agak keras.. Ini saya punya pendapat la.. lain org,lain citarasa.. hehe...

Selamat mencuba semua!!

WW: Rindu time ni...