23 August, 2012

Cerita raya kami...

Assalamualaikum, hai all.. Camna raya? Seronok tak? Saya biasa2 ja.. Ikuti la kronologi raya kami.. Korang nak baca pun x pa, korang nak scroll down terus pun xpa.. Hehehe..... Tak dak gambar na...

18/8/12-Nite before raya, as usual saya buat rendang ayam skit, rebus nasi impit.. Kuah kacang,amik kat MIL.. And kembar pun apa lagi, mlm tu tidoq lambat la..Depa punya sakan main,pukul 12 tgh mlm dok bagi depa mandi.. Pastu,si kembar lapar plak,suap plak nasik.. tgk2 jam dah pukul 12.40am, apa lagi soh si kembar tidoq la.. Dh la esok raya, konfem nnt bgn lmbt punya.. Mak kembar plak,pukul 1.30am baru nak lelap mata.. Ye la, dok hias umah x habih lagi..

19/8/12- Ha!!! Amek kau,skali tgk jam pukul 7.30am sudah.. Subuh pun,subuh gajah ja.. Kelam kabut mak kembar bgn.. P masuk dapur terus, perangat lauk semua.. Boh kuih raya dalam balang.. Gerak suami cek plak,p semayang raya.. Cek x p semayang raya sebab ada anak kecik.. Si kembar, jgn harap la nak bgn.. Depa dorang bgn tdoq pukul 10.15am.. Ha.... Tak pernah lagi dlm sejarah si kembar bgn lambat mcm tu.. Buatkan milo untuk depa, bagi depa minum... Ajak p mandi plak xmau lagi. Nak main game kat hp la, nak tdoq sat, nak tu, nak ni... Mcm2 perangai dok ada si kembar ni.. Last2, mak kembar jadi raksasa gorgon, baru la depa menceceh lari masuk toilet.. bagi mandi semua, siap2 kembar dh pukul 11 am.. Apa lagi, kelam kabut la.. Beraya ngan En. Suami pun ala kadar ja.. No tears, no heart feeling.. hahaha... Dok sat, FIL cal dah.. ye la, dah lambat, smua org dok tgu kami ni kat umah PIL.. En. Suami pederaih keta,terus p umah PIL. Sampai2 umah PIL, semua dok pakai baju umah lagi.. Ni raya ka tak??? Hahaha.. Adik ipar ku yg lelaki ja pakai baju raya.. Pastu, salam ngan PIL,sesi bagi duit raya.. Around pukul 2 baru la keluar p umah my parents. PIL pun ikut skali, pastu p kubur. Lpas p kubur, p raya kat seberang plak.. Lepas maghrib camtu, kami pun berangkat pulang... En. Suami kata nak p umah kawan dia, mmg setiap tahun kami akan p raya umah kawan baik En. Suami.. Lagi sikit nak sampai umah kawan dia, kereta kecik aii plak tak leh jalan. Boh gear D,dok mcm tu gak. Gear Reverse,dia reverse la, xkan nak reverse ja. Last2, En. Suami tolak keta, aii dok control stereng ja la.. Ehmm.. Sian En. Suami.. Dia tolak keta sampai kat umah kawan dia.. Dan lagi p raya sambil jalan kaki ja.. Haha.. Keta tolak tepi sat.. nak balik umah, kawan En. Suami hantar. Lani, we all dok guna keta adik ipar aii la,keta kecik jugak. Senang aii... Nnt aii story pasai keta kecik aii ni.. Samapi umah dah pukul 11.30 mlm.. Bersihkan diri, terus masuk tdoq.. Penat giler...

20/8/12- P umah PIL lagi.. P makan tghr kat sana.. En. Suami ngan FIL p kedai keta.. Aku ngan anak2 membuta kat umah PIL. Dok sat, dok dengar riuh rendah kat hall umah PIL. Rupanya, sanak saudara En. Suami datang beraya kat umah PIL.. Apa lagi, terus bgn, p tolong MIL kat dapur.. Pastu, balik umah kami. Sepupu En. Suami buat open house.. Rumah sepupu En. Suami tu, sebelah umah kami ja.. Hehe.. Lps maghrib, kami pun pi la umah sepupu En. Suami. Dok sat, PIL mai ngan adik2 iparku.. Skali PIL mai raya umah kami.. Si kembar tdq lambat lagi...

21/8/12-P umah PIL lagi. Lunch kat sana.. Maknanya, sepanjang cuti raya ni, aku tak masak... P makan kat umah PIL ja.. Hahaha.. Apa punya menantu da??? Menantu ka hantu?? Ehmmm..... Pastu,dok rehat2 umah PIL,lepas asar camtu, p plak umah kawan baik En. Suami kat Kampung Dodoi.. Pastu, p plak umah pengasuh lama si kembar, sampai la lps isyak baru balik.. Dh sampai umah plak, kawan kat umah plak buat open house. P melantak lagi sampai 2 umah skali gus.. Kenyang sgt.. pukul 10.30pm,plak kawan2 sekolah En. Suami plak nak mai beraya.. Ehmm.. aku ni dah jadi lembik sangat.. Letih gila2.. Segala benda makan apa yg ada dlm peti sejuk tu, aku bok keluar.. Bagi perangat, bagi depa makan.. Sampai licin depa makan... Aku dh tak tahan dah, pukul 11.30pm ajak kembar masuk tdoq.. So, nite all..

22/8/12-Cuti raya lagi... P tesco,p beli barang kembar dah habih,ie mandian, toothpaste, brushteeth.. So,xmasak lagi, p makan kat Nasi Kandar Pelita Tesco.. Dh makan kat situ, p plak umah sepupu saya. P raya semua, pukul 5 balik, terus p beli murtabak sbb ada org nak mai raya kat umah.. Pukul 6 sampai umah, siap bagai semua makanan,dok sat kawan pun mai umah.. Jamu depa makan.. Lepas maghrib plak, p umah PIL sebab ada hari jadi FIL... Jamu selera lagi kat umah PIL.. Makan2 smua, p hantar plak kembar kat umah my mom sbb aii kena kerja hari khamis... So,balik umah tinggal la aii ngan cik abe ja.

23/8/12-Xdak cerita raya sbb kena dah kerja dah.. Huuuarrggghhhh.............. Ngantuknyeeeeeeeeeeee...................


p/s: Hari ni dalam sejarah, tahun ni tiada pic raya.. Sedih giler.... Dah la mak kembar ngan kembar pakai sedondon...


Korang tgk ja la pic kembar ni....

Raya 2011


Ok la, bye.... Nnt update lain...

2 comments:

  1. comelnyaaaaa ank akak! letaklah byk2 pics dorang lagi..suke tgk dorang <3

    ReplyDelete
  2. tq ida/ina... ok,nnt akak letak pic depa lagi...

    ReplyDelete