14 August, 2012

Lupa sudah n orang yg dengki,iri hati n etc

Lamanya aii tak update menu untuk berbuka puasa dan lama juga tak update blog aii yg comel ni... hehehe.. Disebabkan dah lama sgt, maka jawabnya, aii pun dah lupa apa yg kami makan sepanjang berbuka puasa dari hari ke 11 hingga hari ke 23.. Mmg tak ingat.. Bercampur aduk makanan, banyak yang En Suami p beli la.. Menu untuk hari ke 24, p bukak puasa kat McD Tesco Penang ja. Mula2 ingat nak p Kepci, org ramai la pulak, semua tempat dh fully booked. Alih2,p la McD, alhamdulillah ada tempat untuk kami berbuka.. Pastu, p masuk Tesco sbb nak beli barang untuk raya nnt..

Actually, sejak minggu lepas, my mum tak brapa nak sihat.. Mak sakit.. Mak mmg ada gastrik, jadi dia try nak posa, tapi tak boleh.. Disebabkan gastrik tu, dia pening sampai nampak semua benda dok memusing.. Ni nak story skit pasai my mum, dia dok berniaga dengan my dad kat area umah kami.. Since i was small,diaorg dh meniaga. Kalau meniaga tu, mmg laku la.. Kalau bukak gerai pukul 7pg, pukul 8pg dah habih semua makanan.. Yg org order pun ada.. Makanan mak aii mmg sedap.. Hehehe.. Puji mak skit.. Tapi, manusia ni nampak ja rambut sama2 hitam, tapi hati kita tak tau mcm mn. Yang baik dengan kita pun tak leh caya dah lani.. Ya, mak saya telah disihir.. Kesian mak.. Bila mak saya sakit, saya kesian sgt tgk dia.. Dia nangis2, dia muntah.. Kenapala manusia macam ni?? Tak boleh tgk kesenangan org lain.. Kenapa perlu berdengki?? Allah SWT dah tetapkan rezeki untuk masing2.. Saya tak boleh nak tuduh sapa2, takut nnt jatuh fitnah.. Biar la manusia itu, dihukum oleh Allah.. Saya cuma doakan smoga manusia itu bertaubat dan kembali ke jalan yang benar.. Saya berdoa siang malam semoga Allah memberi kekuatan dan perlindungan kepada mak saya..

Saya mmg sayang sgt2 mak saya.. Saya anak bongsu,mmg saya manja ngan mak saya.. Mak saya tak pernah suruh saya buat keja umah semua,, Dia yg akan buat kerja smua. Bila saya dah masuk sekolah menengah, baru la saya pandai nak cuci baju sekolah sendiri, tau nak iron baju mcm mana.. Nak kemas umah smua. Mak saya mmg tak pernah berleter, sbb tu saya syg mak saya.. Dia takkan paksa buat kerja umah.. Yg dok paksa saya buat kerja umah ialah abang2 dan bapak saya.. depa la yg dok berleter kat saya.. tapi,mak saya relax ja.. Hg nak buat,hg buat.. Hang tak mau buat, hg dok diam2.. Saya ingat lagi, saya tidor ngan mak saya sampai saya form 5.. Sbb tu la jadi apa2 kat mak saya, saya nangis,saya takut.. Saya takut kehilangan mak saya. Saya mmg tak pernah cakap directly kat mak saya yg saya sayang kat dia.. Tapi, hati saya ni, Allah SWT saja la yg tahu perasaan saya kat mak saya...

Ok la, airmata dok bergenang dah ni.. Dok teringat kat mak..

No comments:

Post a Comment