20 September, 2012

Pls don go when.....

Hahaha... Mula2 gelak jahat dulu... Berapa hari dah tak update ssb nya malas nak type.. Syaiton nirrojim dok melekat kat mata tak mau bagi bukak... Tajuk post aku kemain lagi kan... Sebenarnya, kan sebelum ni aku ada bgtau yg kami nak p bercuti kat Cameron Highland time cuti hari Malaysia hari tu...Entry ni panjang sikit na..  So, p la kami kat CH.. Kami bertolak pukul 8 pagi, dan terus shoot ke CH,tapi berenti jugak la kat RnR Sungai Perak untuk melawat tandas n menjamu selera.. Time tu aku dah pening2 lalat dh, belum pun sampai jalan CH aku dh pening, camna nak naik sampai atas ni.. Ehmm....mamandangkan En. Suami yg drive,so biar la hamba tido ngan aman kat belakang. Anak2, sorang dok ngan aku, sorang dok ngan MIL. Kami p dua biji kereta..

Sebelum p CH tu, ofismate aku cakap, mesti jammed punya kat sana.. Sekali bila p,mana ada jammed,mengarut la depa ni.. Perjalanan smooth ja, tiba2............ Ha,ni yg lagi bertambah pening aku... Tiba2,perjalanan yg laju seperti arnab,menjadi lembab seperti kura2, tapi kura2 menang kan?? Apa hg dok merepek ni bok masuk perlumbaan arnab n kura2.. Okay,sambung balik, ya ampun... Kereta berduyun2... Jadi cam semut dh.. Ni ha nak tunjuk pic aku snap...

 Korang tgk la deretan kereta tu...


 Time ni bukak tingkap kereta sbb nak amik udara segar...


Jammed lagi,time ni dah pukul 12 lebih kot..

So,sepanjang jalan dari Brinchang nak ke Tanah Rata amik masa 2 jam. Dah naik kebulur dah masing2.. Kami dok homestay kat Tanah Rata.. Aku tak tau plak nama apa homestay tu.. Ada 3 bilik,1 bilik air. Ok la homestay tu, cuma masalah parking ja kt situ. Mau tak mau parking kat luar la.. Kena jalan skit la.. So,dalam pukul 1 lebih camtu kot, sampai kat Tanah Rata. Parking kereta, terus p cari kedai makan.. Dh la umat punya ramai, at last dapat la satu kedai makanan thai.. Dh tahap lapar gila babs dah.. Ya ampun,makanan mmg tak kena langsung ngan tekak aii yg nak makanan yg sedap ja.. Dengan tak sedap,servis pulak lambat gila,mahal nak mamfus..... Memang takkan jejak kaki dah kat kedai tu.. Yg si kembar plak,dah la kita ni penat,tak larat,letih (macam la aku yg bawak kereta,lantak la),boleh plak depa dok berlari berkejaran kat sana sini,kedai makan tu dengan tepi jalan ja. Boleh buat mak pak depa kena heart attack mcm ni. Depa tak kenai apa lagi itu penat... Asyik berlari, bergaduh,bergaduh,berlari... Mcm la mak pak hampa tak penah bawak hampa pi jalan2 na,kembar????

Lepas ja makan,tapi tak kenyang pun,kami bertolak ke homestay kami.. P rehat2, p golek2, baring2... Drivers dh dok ada dlm mimpi masing2.. Yg si konet dua orang tu, langsung tak rehat,sampaikan aku nak rest pun tak boleh. Tara nak pejam mata,dengar dok bergaduh dorang.. Tara nak letak kepala balik,depa nak keropok la,nak air la.. Mcm2 la budak dorang n.. Yg best nya, si kembar dorang tu tak mandi dari Penang sampai ke CH. Dh sampai ke homestay,baru la bagi depa mandi.. Ingatkan depa nak tidor lepas mandi,tapi hampeh... Depa tak tido pun... Mai kat pukul 5.30ptg baru depa tdor. Masa kat sana, berkali2 hujan turun.. Sejuk gila2.. Sampaikan nak pijak lantai pun takut.. Tapi,by the time twins tido,aku curi2 keluar ngan En. Suami. Soh MIL tgk2 kan diaorg. Aku ngan suami p makan kat Mutiara Nasi Kandar. Kami pesan tandoori ayam 2 set,tek tarik satu n apple jus suam satu.. Ok la tandoori dia, tak boleh celen ngan tandoori kat Penang la... It cost us RM26.. Wow,time ni semua nak cekik darah.. Mahal beb.. Itu la kali pertama dan terakhir kami akan makan kat situ... Hahaha... tapi,mmg takkan p CH dah kan???? Hehe.....

Pastu,dlm pukul 8.30mlm mcm tu, gerak nak p pasar malam kat Brinchang.. Ya ampun,lagi sekali.. Kereta berduyun2, bas persiaran, lori, motorsikal berkuasa tinggi, pejalan kaki nak ke pasar malam tu.. PIL dpat parking, kami tak dapat parking, so dengan perasaan yg tension sbb jammed,aku,En. Suami dan si adik,kami patah balik ke Tanah Rata, actually kat Tanah Rata ni pun ada banyak gerai2 yg jual cenderamata,tapi mahal la... Kami ronda2 kat situ ja la sementara nak tunggu PIL balik sbb kunci homestay ada kat diaorg... Sempat la singgah satu gerai, ada jual durian.. So,tunggu lagi.. Sedap oooo makan durian time cuaca dok sejuk gedik mcm ni. Isi durian tu pun sejuk tau... Rasa la badan panas skit mkn durian tu...

 Durian dari Kelantan,dijual di Cameron Highlands.. Sedap bangat!!!


Close up skit durian yg kami makan...

Budak yg kena paksa rela tunggu mak pak dia makan durian... Haha...

Lebih kurang pukul 10.30 mlm camtu,PIL pun balik. Kami pun balik semula la ke homestay. Malam tu mmg sejuk sgt2 sbb hujan lebat.. Tdor merengkot ja la smua.. Next day, bangun2 pagi p selak curtain dulu, Ya Allah, kabus punya tebal. Indah sungguh ciptaanMu. Tapi,aii tak snap pic pun.. Pukul 11.30 pagi,kami check out n terus ke ladang stroberi.. Layan pic dulu...





 Kami semua di sebalik cerita ke CH.. hehe...





 Syok si adik dapat makan lollipop besaq


 Kembar ngan tok wan


Buah stroberi kat ladang ni mmg terbaik. Manis n tak masam pun...

Lepas ke ladang stroberi,kami terus pulang since jalan dah jammed teruk. Masa tu plak mek kembar selsema teruk, so tak dak pic nak tunjuk bukti yg jalan jammed.. Mak kembar tidor sepanjang perjalanan nak turun dari CH.. Sampai kat Simpang Pulai baru la mak kembar bangun.. Hahaha... Kami pulang dulu ke Penang, PIL n the rest singgah beli sayur. By 6pm, we reached our home...

Home is the where heart belong....

Pesanan penaja:

PLEASE DON'T GO TO CH/OTHER PLACE DURING SCHOOL HOLIDAYS....

Haha... Tajuk tak dak kena mengena ngan cerita kan??? 

Korang layan je la....


14 September, 2012

Bercuti....

Mem besaq nak p bercuti sat.. P dekat2 ja ngan family En. Suami.. Kami nak p Cameron Highlands ja,tak tau la esok keadaan kat sana camna nanti. Ye la, kan cuti sabtu,ahd n isnin... Esok pagi lepas subuh,insyaAllah kami akan bertolak.. Tapi,dengan adanya dua org budak comel tu, boleh ka nak p lepas subuh??? Kejut depa pukul 7 lebih nak p sekolah pun,dok mengamuk, ni nak kejut lepas subuh????? Ehmmm..... tak tau la esok pagi nak gamat camna.... PIL dah booked homestay kawan dia kat sana,so takla kalut baru nak p cari tempat nak menginap semua kan.... Beg pun dah kemas, cuma tinggal nak angkut masuk kereta ja... Later la aii story pasai ni.. bagi kami p bercuti dulu na... Doakan kami selamat pergi dan balik...

Layan la pic kembar yg suka sgt makan choc indulgence SR... feveret depa...


11 September, 2012

Sambungan....

Ok la.. Ni sambungan dari kisah kelahiran si kembar. Punya la bercinta nak buat entry ni.. Ok kita sambung balik, lepas ja keluar dari spital tu, mcm biasa la nurse dari klinik kesihatan akan mai nak check ibu dan bayi.. Depa check tgk2 si kembar ada jaundice/demam kunig.. So kena refer p klinik kesihatan nak kena amik darah untuk nak tau demam kuning tu tinggi ka tak... Pastu, p la saya ditemani dengan MIL ngan tok En. Suami sambil mereka masing2 pangku si kembar.. Lps dah p amik darah smua, terus kena jumpa doktor.. Sekali doktor kata anak u kena warded sebab bacaan Sb untuk demam kuning kembar terlalu tinggi,especially bacaan untuk si kakak.. Terpana seketika.. Doktor kata kalau bacaan tak turun jugak, mak ngan bayi kena tukar darah... Kali ni terus rasa mcm nak pitam... Ini la buktinya...



 Ini bacaan Serum Bilirubin untuk adik @ 2nd twin

 Ini la bacaan Serum Bilirubin untuk kakak @ 1st twin. Korang tgk sendiri la bacaan SB dia tinggi mana.Mau tak mau mmg kena tukar darah.... Ya Allah, Kau jauhi la kami dari segala kesusahan...

Bergerak la kami ke Hospital Bersalin Pulau Pinang, sbb kembar kena warded.. Duduk la kat situ 3 hari. Dok 3 hari ja,tapi rasa mcm 3 bulan.. Korang bayangkan lah, kedua2 nya tinggal ngan saya kat ward tu. Sampai2 kat NICU Ward tu,terus kakak depa tanggalkan pakaianya,just pakai pampers ja. Mata pun ditutup macam pakai spek tu,tinggal la kakak sorang2 dalam NICU Ward tu ditemani lampu2 biru atas dan bawah. Mmg sedih sgt2 tgk keadaan dia time tu. Si adik plak, tak tinggal kat NICU Ward tu, tapi saya jaga skali dalam ward tu. Ye la,xsanggup nak berpisah ngan anak2. Biar la susah mana skali pun, saya ttp jaga depa. Selama 3 hari kat dalm ward tu, saya sendiri jaga depa. Hanya ibu bapa bayi sahaja dibenarkan masuk.. En. Suami mmg tiap2 waktu melawat dia akan datang... Nasib baik la,kawan2 yg skali anak depa kena tahan kat NICU Ward tu tolong tgk2 si adik time saya nak mandi atau nak membuang... Masa tu, saya tak fikir langsung pasai saya, tak teringat pun pasai jahitan, Jalan pun dah tak jadi cam pompuan melayu terakhir, dah jadi gaya jalan cam ala2 gangster dh. Sat2 p jenguk kakak kat ward sebelah, nak jenguk kakak, saya akan tolak la si adik skali. Time nak bagi susu lagi la nak nangis. Time tu, susu saya tak banyak,nak dapat 2 auns pun susah.. Nurse kat ward tu bagi susu formula kat kakak,tapi kena guna syringe,penggunaan botol dilarang sama sekali... Saya ingat lagi, time tu kakak nangis2 nak susu, susu saya tak dak, saya mintak la kat nurse susu formula, nurse tu kata susu depa tak hantar lagi, bagi ja la susu ibu.. Marah2 saya... Mmg nak jadi gila saya rasa time tu... Dh la letih tak habih lagi, dapat plak layanan cam tu dari nurse,mmg rasa down sgt.... Ni pun dok keluar air mata dh... Sedih sgt2 bila teringat kesusahan yg saya alami time tu..

Tengok anak2 buat saya kuat.. Demi anak2 saya sanggup buat apa saja... Pastu,kat ward tu jugak la depa luruh tali pusat.. Masa tu, saya tgh siap2 kan si adik, masa nak bukak pampers dia,terkeluar skali ngan tali pusat tu.. Saya tinggal kan adik kat kawan dlm bilik tu, saya cari kakak.. Saya p kat tempat kakak,tgk2 dia tak dak. Mmg dah cuak dah time tu, tanya nurse, nurse kata doktor bawak dia pi bilik hujung, Saya pun jalan cepat2 p kat bilik tu, saya tanya doc, tali pusat dia luruh tak, doc tu kata ya, terus dia bagi tali pusat kakak kat saya.. Ehmmm.. dua2 luruh tali pusat pada waktu yg sama.. Dh kembar kan,kok mana pun mesti akan sama....

On 9th April 2009, kembar leh discharged dh. Tahap bacaan demam kuning mereka berdua masih lagi pada bacaan seratus ke atas. So mmg kena ke klinik kesihatan untuk amik darah lagi sampai la doc klinik kesihatan kata tak yah mai amik darah dh... So,bila balik umah tu, mcm2 cara traditional n modern yg kami buat untuk kebaikan anak2.. Alhamdulillah, kembar ok dan aktif hingga sekarang...




Surat discaj kembar...


Membesarkan anak kembar mmg mencabar. Kena sedia dari mental dan fizikal. Tambahan plak, kembar ni anak sulung, mmg saya dan En. Suami belajar dari pengalaman. Sesungguhnya, Allah telah memudahkan kami menjaga kembar... Bila teringat balik time depa kecik, rasa cam tak percaya plak ada anak kembar.. tak pernah terlintas pun nak dapat dua orang anak sekaligus.. Ini la dinamakan rezeki yg Allah bagi kat saya.. 


So good....................

Terima kasih kepada sesiapa yg sudi baca kisah kelahiran si kembar.. Hehe.. Seminggu tak bersiaran sebab malas.. Yg tu la punca utama. Dok bukak tutup ja blog ni... Pastu,jumaat lepas plak si kakak demam n sakit perut. Bawak p klini,doc suspect dia food poisoning.. So, EL la saya hari tu. Ingat nak hantar adik ke tadika, dia plak tak mau pi.. Ye la, ibu ngan kakak dia ada umah, dia punya la malas nak p tadika.. So,dok la umah jaga budak dorang tu.. Tiba2, mai hari ahad,si adik plak nangis2, bgtau kata dia demam ngan sakit perut. Nasib baik la ubat si kakak ada lagi..

Macam ni la bila ada anak kembar, lepas sorang, sorang sakit.. Sejak depa kecik lagi,mcm tu la peel depa.. Depa tak sakit skali.. Depa sakit selang2.. Lepas sorang dah baik, sorang lagi plak sakit.. Sbb tu la cuti aii pun dok hbh.. Hehehe.... Tak pa la,ini baru dinamakan pengorbanan seorang ibu.. Pengorbanan la sangat kan!!!! Hehehe...


Latest pic of wiwin...

So good to have them as my children
So good they love to eat
So good when there's ate with their own styles...

So good when both of u have a mommy like me!!!! Nak jugak.....hehehe....



p/s: Migrain menyerang kembali!!!!! Adoi,sakit kepala....

04 September, 2012

Kisah kelahiran si kembar...

Kali ni nak cerita ceriti pasai anak kembar saya.. Diaorg dilahirkan pada 3/4/2009 di Hospital Besar Pulau Pinang.. Tarikh tu sebenarnya tarikh check up saya,tapi bila doktor pakar scan,kepala kembar dua2 dh ada bawah, so dia cakap,anytime u boleh delivered. Ehmm... time tu GL mmg dok ada dlm beg tangan dah.. Saya siap boleh jalan sendiri ke Hospital Bersalin sbb sebelah menyebelah ja Klinik Kesihatan dengan Hospital Bersalin ni. Dlm pkl 3 petang camtu, doktor  letak ubat untuk nak bagi senang bersalin. Sejam tak boleh turun dari katil. Baring la saya atas katil kat spital tu.. Dalam kepala otak ni,dok pikiaq mcm2.. Takut ada,berdebar ada.. Sebab ada org cakap,kalau bersalin kembar ni,sakit dua kali.. Ya Allah,betoi ka sakit dua kali??? Takmau sakit banyak2 kali, nak sakit sekali ja. Kat mulut ni dok terkumat kamit dok baca doa Nabi Yunus... Kat pukul 4 petang camtu, En. Suami mai bawak bekalan makanan, sebelum tu dah cal En. Suami,soh beli nasi ngan air limau ais.. Tengok2 dia mai, bawak nasi ja,air tak beli... Dh la saat2 akhir tu teringin gila2 nak minum limau ais. Tak pa la,lepas ni minum, REDHA ja... Hehe...

Pukul 4 camtu,rasa cam nak terkucil.. Panggil nurse kata nak p toilet, dia kata pi baik2. Nasib baik la katil aii dekat ja ngan toilet. Dh p toilet tu, bukannya nak terkucil tapi rasa cam nak terkucil,rupa2nya nak keluar darah dh.. Apa lagi, jerit la panggil nurse habaq kata dh keluaq darah.. Dia pun bawak saya pelan2 dok atas wheel chair, terus ke katil depan untuk buat pemeriksaan. Dh la rasa cam nak terkeluaq baby ja ni, time tu la depa plak dok boh mcm2 alat atas perut,lepas tu,mai plak satu2 doktor dok check dh terbuka berapa cm.. Masa doktor dok check tu,mmg tak sakit langsung.. Hehe... Pukul 5 mcm tu,doktor check lagi dh terbuka 4cm,so depa kalut la tolak aii p labour room... Time ni dh jadi mcm orang tak betoi dh.. Sat2 contraction,sat2 contraction.. Masa sakit dok memulas tu,dan lagi saya dok pulas2perut En. Suami sbb dok tahan sakit.. Lepas tu,boleh nurse tu marah saya,dia kata jgn dok teran sgt satg terkoyak lagi sakit,saya kata tak teran aih,mmg dok rasa nak terkeluaq dh ni.. Cepat2 dia panggil doktor.. Lepas tu,kesian kat En. Suami,dia tak boleh nak tgk aii bersalin sbb doktor kata isteri u bersalin kembar,u tak boleh tgk.. Keluar la husband aii,tinggal la aii sorang2 bertarung nyawa... Time tu pikiaq nak mati ja,tak pikiaq lain dh..  Doktor bagi pecah air ketuban, pastu mula proses push meng'push' ni.. Hahaha... 3 kali aii push. Tepat pukul 7.23pm,keluar la si kakak, selang dua minit, 7.25pm, adik plak keluar. Time diaorang dilahirkan,azan maghrib sedang berkumandang diiringi dengan hujan yang lebat. Masa si adik keluar, mmg tak rasa sakit langsung.. Tgk2 si adik dh ada atas dada dh... Ya Allah,indah sungguh ciptaan Kau.. Lepas ja bersalin,mmg penat sangat2. Badan,kaki semua dah ketaq sebab dah kekurangan tenaga dh. Ye la,tak makan apa langsung,just minum milo ja masa dlm labour room.. Masa doc dok jahit pun,aii tak rasa apa... Hahaha... Tak tau la depa boh ubat apa...

Menurut kata En. Suami,lepas ja kakak keluar,badan,muka kakak jadi biru. Lepas tu,depa tolak kakak p NICU Ward,En. Suami ikut nurse p sampai naik atas. Dia tanya kat nurse, nurse kata sebab ada masalah skit.. Masa tu,aii tak tau apa,still dlm labor room lagi.. En. Suami dok cerita,dia punya risau la. Takut apa2 jadi kat anak dia. Lepas 10 min camtu, baru nurse tu kata anak Encik ok,tak dak masalah apa cuma depa lambat nak bagi dia muntah keluar kan segala kekotoran dari badan dia. Boleh gitu... Mengarut betoi la. Jadi apa2 kat anak aku,aku sue hampa.. Hahaha....

Pastu,pukul 10pm baru la depa tolak saya p kat ward.. Sebelum tu, En. Suami dh azan kat depa dh.. Lepas tu,bermula era saya menjadi seorang ibu kepada dua orang cahayamata.. Malam tu,depa tdoq ja.. Nangis tak,apa pun tak.. Bagi susu pun depa tak brapa nak minum ja.. Masuk malam kedua,dua2 dok buat perangai dah. Nak susu,tapi mcm mana nak bagi. Dua2 nangis serentak nak minum,dah la saya sorang ja. Last2,nurse dok dengaq si kakak nangis sgt2,depa amik kakak,letak kat depa.. Depa bagi susu formula kat dia,sbb saya cakap saya tak dak susu... Dh nak pagi,baru la depa bagi balik kakak kat saya. 2 malam saya berkampung di hospital.. Sungguh,memamg memenatkan!!!! Dengan nak jaga jahitan lagi,nak tengok anak lagi.. Ya Allah,dugaan pertama bergelar ibu kepada dua orang cahayamata...


Kakak,lahir pada 7.23pm


 
Adik,lahir pada 7.25pm


Bila berjauhan...

AsSalam,smua... Hari ni hari kedua En. Suami pergi berkursus.. Tinggal la kembar ngan mak kembar ja kat umah.. Semalam,En. Suami balik tido kat umah, hari ni dan hari esoknya,En. Suami akan tido kat tempat kursus di INTAN Wilayah Utara kat Sungai Petani nuuu..... Hehe... Semalam, En. Suami balik sbb rindu kat kembar n opcos la kat mak kembar lagi rindu...ahakksss... Ok,mak kembar gatai sat...

Pagi2 ni En. Suami dah keluar umah sbb nak ke Sungai Petani balik.. Malam ni,tinggal la kami bertiga ja... Makan ja la apa yg ada.. Ehmm,aii sorang nak kena jaga kembar.. Hopefully,kembar akan behave semasa ketiadaan bapaknya.. Si kembar tak pernah lagi berpisah ngan bapaknya... Depa dorang mmg manja sgt2 kat bapak depa.. Kat aii pun manja jugak, tapi lebih sikit la kat bapak depa... Sbb bapak depa ikut ja apa yang depa mau.. Tu depa manja ngan bapak depa...

Mak kembar pun tak pernah lagi berpisah ngan bapak kembar.. So mmg rindu la kan... Hehehe... Kita tunggu ja la bapak kembar balik hari khamis ni... Cepat2 la balik na En. Suami.. Anak2 serta isterimu dok rindu.. Hahaha....

Tengok pic kembar ja la na... Kot2 la ada yg rindu kat kembar...

 Si adik aka Marissa Firyal

Si kakak aka Mayeesa Firyal