20 September, 2012

Pls don go when.....

Hahaha... Mula2 gelak jahat dulu... Berapa hari dah tak update ssb nya malas nak type.. Syaiton nirrojim dok melekat kat mata tak mau bagi bukak... Tajuk post aku kemain lagi kan... Sebenarnya, kan sebelum ni aku ada bgtau yg kami nak p bercuti kat Cameron Highland time cuti hari Malaysia hari tu...Entry ni panjang sikit na..  So, p la kami kat CH.. Kami bertolak pukul 8 pagi, dan terus shoot ke CH,tapi berenti jugak la kat RnR Sungai Perak untuk melawat tandas n menjamu selera.. Time tu aku dah pening2 lalat dh, belum pun sampai jalan CH aku dh pening, camna nak naik sampai atas ni.. Ehmm....mamandangkan En. Suami yg drive,so biar la hamba tido ngan aman kat belakang. Anak2, sorang dok ngan aku, sorang dok ngan MIL. Kami p dua biji kereta..

Sebelum p CH tu, ofismate aku cakap, mesti jammed punya kat sana.. Sekali bila p,mana ada jammed,mengarut la depa ni.. Perjalanan smooth ja, tiba2............ Ha,ni yg lagi bertambah pening aku... Tiba2,perjalanan yg laju seperti arnab,menjadi lembab seperti kura2, tapi kura2 menang kan?? Apa hg dok merepek ni bok masuk perlumbaan arnab n kura2.. Okay,sambung balik, ya ampun... Kereta berduyun2... Jadi cam semut dh.. Ni ha nak tunjuk pic aku snap...

 Korang tgk la deretan kereta tu...


 Time ni bukak tingkap kereta sbb nak amik udara segar...


Jammed lagi,time ni dah pukul 12 lebih kot..

So,sepanjang jalan dari Brinchang nak ke Tanah Rata amik masa 2 jam. Dah naik kebulur dah masing2.. Kami dok homestay kat Tanah Rata.. Aku tak tau plak nama apa homestay tu.. Ada 3 bilik,1 bilik air. Ok la homestay tu, cuma masalah parking ja kt situ. Mau tak mau parking kat luar la.. Kena jalan skit la.. So,dalam pukul 1 lebih camtu kot, sampai kat Tanah Rata. Parking kereta, terus p cari kedai makan.. Dh la umat punya ramai, at last dapat la satu kedai makanan thai.. Dh tahap lapar gila babs dah.. Ya ampun,makanan mmg tak kena langsung ngan tekak aii yg nak makanan yg sedap ja.. Dengan tak sedap,servis pulak lambat gila,mahal nak mamfus..... Memang takkan jejak kaki dah kat kedai tu.. Yg si kembar plak,dah la kita ni penat,tak larat,letih (macam la aku yg bawak kereta,lantak la),boleh plak depa dok berlari berkejaran kat sana sini,kedai makan tu dengan tepi jalan ja. Boleh buat mak pak depa kena heart attack mcm ni. Depa tak kenai apa lagi itu penat... Asyik berlari, bergaduh,bergaduh,berlari... Mcm la mak pak hampa tak penah bawak hampa pi jalan2 na,kembar????

Lepas ja makan,tapi tak kenyang pun,kami bertolak ke homestay kami.. P rehat2, p golek2, baring2... Drivers dh dok ada dlm mimpi masing2.. Yg si konet dua orang tu, langsung tak rehat,sampaikan aku nak rest pun tak boleh. Tara nak pejam mata,dengar dok bergaduh dorang.. Tara nak letak kepala balik,depa nak keropok la,nak air la.. Mcm2 la budak dorang n.. Yg best nya, si kembar dorang tu tak mandi dari Penang sampai ke CH. Dh sampai ke homestay,baru la bagi depa mandi.. Ingatkan depa nak tidor lepas mandi,tapi hampeh... Depa tak tido pun... Mai kat pukul 5.30ptg baru depa tdor. Masa kat sana, berkali2 hujan turun.. Sejuk gila2.. Sampaikan nak pijak lantai pun takut.. Tapi,by the time twins tido,aku curi2 keluar ngan En. Suami. Soh MIL tgk2 kan diaorg. Aku ngan suami p makan kat Mutiara Nasi Kandar. Kami pesan tandoori ayam 2 set,tek tarik satu n apple jus suam satu.. Ok la tandoori dia, tak boleh celen ngan tandoori kat Penang la... It cost us RM26.. Wow,time ni semua nak cekik darah.. Mahal beb.. Itu la kali pertama dan terakhir kami akan makan kat situ... Hahaha... tapi,mmg takkan p CH dah kan???? Hehe.....

Pastu,dlm pukul 8.30mlm mcm tu, gerak nak p pasar malam kat Brinchang.. Ya ampun,lagi sekali.. Kereta berduyun2, bas persiaran, lori, motorsikal berkuasa tinggi, pejalan kaki nak ke pasar malam tu.. PIL dpat parking, kami tak dapat parking, so dengan perasaan yg tension sbb jammed,aku,En. Suami dan si adik,kami patah balik ke Tanah Rata, actually kat Tanah Rata ni pun ada banyak gerai2 yg jual cenderamata,tapi mahal la... Kami ronda2 kat situ ja la sementara nak tunggu PIL balik sbb kunci homestay ada kat diaorg... Sempat la singgah satu gerai, ada jual durian.. So,tunggu lagi.. Sedap oooo makan durian time cuaca dok sejuk gedik mcm ni. Isi durian tu pun sejuk tau... Rasa la badan panas skit mkn durian tu...

 Durian dari Kelantan,dijual di Cameron Highlands.. Sedap bangat!!!


Close up skit durian yg kami makan...

Budak yg kena paksa rela tunggu mak pak dia makan durian... Haha...

Lebih kurang pukul 10.30 mlm camtu,PIL pun balik. Kami pun balik semula la ke homestay. Malam tu mmg sejuk sgt2 sbb hujan lebat.. Tdor merengkot ja la smua.. Next day, bangun2 pagi p selak curtain dulu, Ya Allah, kabus punya tebal. Indah sungguh ciptaanMu. Tapi,aii tak snap pic pun.. Pukul 11.30 pagi,kami check out n terus ke ladang stroberi.. Layan pic dulu...





 Kami semua di sebalik cerita ke CH.. hehe...





 Syok si adik dapat makan lollipop besaq


 Kembar ngan tok wan


Buah stroberi kat ladang ni mmg terbaik. Manis n tak masam pun...

Lepas ke ladang stroberi,kami terus pulang since jalan dah jammed teruk. Masa tu plak mek kembar selsema teruk, so tak dak pic nak tunjuk bukti yg jalan jammed.. Mak kembar tidor sepanjang perjalanan nak turun dari CH.. Sampai kat Simpang Pulai baru la mak kembar bangun.. Hahaha... Kami pulang dulu ke Penang, PIL n the rest singgah beli sayur. By 6pm, we reached our home...

Home is the where heart belong....

Pesanan penaja:

PLEASE DON'T GO TO CH/OTHER PLACE DURING SCHOOL HOLIDAYS....

Haha... Tajuk tak dak kena mengena ngan cerita kan??? 

Korang layan je la....


No comments:

Post a Comment