11 September, 2012

Sambungan....

Ok la.. Ni sambungan dari kisah kelahiran si kembar. Punya la bercinta nak buat entry ni.. Ok kita sambung balik, lepas ja keluar dari spital tu, mcm biasa la nurse dari klinik kesihatan akan mai nak check ibu dan bayi.. Depa check tgk2 si kembar ada jaundice/demam kunig.. So kena refer p klinik kesihatan nak kena amik darah untuk nak tau demam kuning tu tinggi ka tak... Pastu, p la saya ditemani dengan MIL ngan tok En. Suami sambil mereka masing2 pangku si kembar.. Lps dah p amik darah smua, terus kena jumpa doktor.. Sekali doktor kata anak u kena warded sebab bacaan Sb untuk demam kuning kembar terlalu tinggi,especially bacaan untuk si kakak.. Terpana seketika.. Doktor kata kalau bacaan tak turun jugak, mak ngan bayi kena tukar darah... Kali ni terus rasa mcm nak pitam... Ini la buktinya...



 Ini bacaan Serum Bilirubin untuk adik @ 2nd twin

 Ini la bacaan Serum Bilirubin untuk kakak @ 1st twin. Korang tgk sendiri la bacaan SB dia tinggi mana.Mau tak mau mmg kena tukar darah.... Ya Allah, Kau jauhi la kami dari segala kesusahan...

Bergerak la kami ke Hospital Bersalin Pulau Pinang, sbb kembar kena warded.. Duduk la kat situ 3 hari. Dok 3 hari ja,tapi rasa mcm 3 bulan.. Korang bayangkan lah, kedua2 nya tinggal ngan saya kat ward tu. Sampai2 kat NICU Ward tu,terus kakak depa tanggalkan pakaianya,just pakai pampers ja. Mata pun ditutup macam pakai spek tu,tinggal la kakak sorang2 dalam NICU Ward tu ditemani lampu2 biru atas dan bawah. Mmg sedih sgt2 tgk keadaan dia time tu. Si adik plak, tak tinggal kat NICU Ward tu, tapi saya jaga skali dalam ward tu. Ye la,xsanggup nak berpisah ngan anak2. Biar la susah mana skali pun, saya ttp jaga depa. Selama 3 hari kat dalm ward tu, saya sendiri jaga depa. Hanya ibu bapa bayi sahaja dibenarkan masuk.. En. Suami mmg tiap2 waktu melawat dia akan datang... Nasib baik la,kawan2 yg skali anak depa kena tahan kat NICU Ward tu tolong tgk2 si adik time saya nak mandi atau nak membuang... Masa tu, saya tak fikir langsung pasai saya, tak teringat pun pasai jahitan, Jalan pun dah tak jadi cam pompuan melayu terakhir, dah jadi gaya jalan cam ala2 gangster dh. Sat2 p jenguk kakak kat ward sebelah, nak jenguk kakak, saya akan tolak la si adik skali. Time nak bagi susu lagi la nak nangis. Time tu, susu saya tak banyak,nak dapat 2 auns pun susah.. Nurse kat ward tu bagi susu formula kat kakak,tapi kena guna syringe,penggunaan botol dilarang sama sekali... Saya ingat lagi, time tu kakak nangis2 nak susu, susu saya tak dak, saya mintak la kat nurse susu formula, nurse tu kata susu depa tak hantar lagi, bagi ja la susu ibu.. Marah2 saya... Mmg nak jadi gila saya rasa time tu... Dh la letih tak habih lagi, dapat plak layanan cam tu dari nurse,mmg rasa down sgt.... Ni pun dok keluar air mata dh... Sedih sgt2 bila teringat kesusahan yg saya alami time tu..

Tengok anak2 buat saya kuat.. Demi anak2 saya sanggup buat apa saja... Pastu,kat ward tu jugak la depa luruh tali pusat.. Masa tu, saya tgh siap2 kan si adik, masa nak bukak pampers dia,terkeluar skali ngan tali pusat tu.. Saya tinggal kan adik kat kawan dlm bilik tu, saya cari kakak.. Saya p kat tempat kakak,tgk2 dia tak dak. Mmg dah cuak dah time tu, tanya nurse, nurse kata doktor bawak dia pi bilik hujung, Saya pun jalan cepat2 p kat bilik tu, saya tanya doc, tali pusat dia luruh tak, doc tu kata ya, terus dia bagi tali pusat kakak kat saya.. Ehmmm.. dua2 luruh tali pusat pada waktu yg sama.. Dh kembar kan,kok mana pun mesti akan sama....

On 9th April 2009, kembar leh discharged dh. Tahap bacaan demam kuning mereka berdua masih lagi pada bacaan seratus ke atas. So mmg kena ke klinik kesihatan untuk amik darah lagi sampai la doc klinik kesihatan kata tak yah mai amik darah dh... So,bila balik umah tu, mcm2 cara traditional n modern yg kami buat untuk kebaikan anak2.. Alhamdulillah, kembar ok dan aktif hingga sekarang...




Surat discaj kembar...


Membesarkan anak kembar mmg mencabar. Kena sedia dari mental dan fizikal. Tambahan plak, kembar ni anak sulung, mmg saya dan En. Suami belajar dari pengalaman. Sesungguhnya, Allah telah memudahkan kami menjaga kembar... Bila teringat balik time depa kecik, rasa cam tak percaya plak ada anak kembar.. tak pernah terlintas pun nak dapat dua orang anak sekaligus.. Ini la dinamakan rezeki yg Allah bagi kat saya.. 


2 comments:

  1. alhamdulillah dgn rezeki yg diberikan coz ramai lg yg juga sdg menunggu nk ada ank kan...bila baca kisah org yg ada ank kembar nie mmg terharu sangat...ye la nak jaga dua org sekaligus mana lagi nak urus diri sendiri dan klu yg da ade ank sulung tu nak urus depa lagikan...sayapon banyak fikir pasal hal nie...harap sayapon akan dipermudahkan nanti...insyaAllah

    ReplyDelete
  2. mmg bersyukur sgt2... insyaAllah,Allah akan permudahkan setiap urusan kita...

    ReplyDelete