17 May, 2013

Putu Mayam @ Mayong Goreng

Putu Mayam @ Mayong Goreng

Kali ni nak aku nak share resepi putu mayam @ mayong goreng.. Selalunya ramai orang akan makan putu mayam ni dengan nyok(kelapa) atau gula merah.. Tapi, berlainan plak ngan family aku. Kami makan ngan nyok/gula merah,tapi boleh kira ja brapa kali yg makan camtu.. Ok la,kita check resepi ye,,

Bahan-bahan:
Putu mayam - selalu En suami beli RM5
2-4 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar - dihiris
Beberapa tangkai cili kering- digunting
Sebiji telur
Garam
Sedikit rempah briyani

Cara-cara:
-Mula2 leraikan putu mayam ngan tangan.. Bagi putu mayam tu berkecai-kecai (nnt senang nak goreng nnt, tak berketul)
-Panaskan kuali, letakkan minyak sapi dalam kuali,dah bau wangi, masukkan bawang besar yang telah dihiris.
-Kemudian, dah nampak bawang tu layu, pecahkan telur ke dalam kuali.. Lepas tu,masukkan putu mayam tadi.. Masukkan sedikit rempah briyani dan sedikit garam. Kacau putu mayam tersebut sampai hancur.. Akhir sekali,masukkan cili kering yang telah diguntung tadi.
-Siap la putu mayam @ mayong goreng

Ni la rupa putu mayam @ mayong goreng yg aku buat..

Nota
* Putu mayam @ mayong goreng ni enak di makan bersama ngan gulai ayam. Hari tu aku buat Ayam Kashmir makan ngan putu mayam goreng ni. Sedap...
* Jangan letak garam banyak sangat sebab putu mayam ni pun dah ada garam, nnt kalau letak banyak sangat garam, masin plak putu mayam ni
* Jangan letak rempah briyani banyak nnt jadi pahit plak putu mayam ni..

Ok la, selamat menjamu selera dari resepi ku ni.. 
PELIK TAPI SEDAP!!!! hehehe

No comments:

Post a Comment