04 September, 2013

Campoq-campoq.....

As Salam smua.. lama tak update!! Nak kata tak ada masa, ada masa... tapi xtau la.. Bila nak taip ja entry baru, aku nnt mati akai, xtau nak crita apa... Entry posa, entry raya smua tak dak tahun ni..
Bulan posa baru ni, mmg aku tak uodate blog langsung.. Sbb dok kalut nak masak, nak tgk kembar, tambah plak hubby aku keja shif.. Tapi, 2 minggu awai ja aku rajin masak masa bula posa ritu.. Lagi 2 mgu nak raya, aku dah terap kuali, periuk smua.. Ttp dapoq sbb dah xtau nak masak, nak makan apa... Beli ja la makanan kat param atau kat kedai tepi2 jalan tu.. Kalau aku tak beli, cik hubby yg beli, mcm tu la sebaliknya.... Lagi pun, masa bulan posa aku dok kemas umah x ingat punya... Penat aku..
Ok, dah lepas posa, masuk plak nak raya... Kali ni, pecah rekod, aku tak order langsung biskut raya sbb aku terlupa nak order.. dah posa seminggu baru la kalut tny kt kawan aku awat depa x amik order utk biskut raya, kawan aku kata, aku yang ketinggalan, dah lama dah depa distribute list biskut raya.. Piii dah.... Yang mana dok amik order, smua dah tak amik dah sbb dah banyak tempahan. Bincang ngan hubby, mau tak mau, aku kena la buat biskut raya tahun ni.. Godek punya godek dalam internet, aku amik la resepi biskut coklat chip n biskut bebola cornflakes. Yang ni ja pun biskut yang aku rasa senang nak buat.. Yang bestnya, biskut bebola cornflakes aku tu, tak jadi bebola pun, tapi jadi lepiaq(leper)... Ha...lari dah nama biskut raya aku.. Pic tak dak na nak tunjuk... Hehe... tapi, biskut tu la sapa2 yg mai umah aku, depa nnt makan. homemade tu... aku buat ngan ikhlas, tu yang sedap kot. Biar xdak rupa, janji ada rasa n sedap... Yang lain2 tu aku beli ja la kacang2, maruku, pastu mak aku sedekah kat aku biskut semperit... Cukup la utk 6 balang... Pengajaran utk aku lps ni, lagi sebulan nak posa, aku kena alert nak order biskut raya... Penat tau tak buat biskut raya bila anak2 aku tu sama tumbas dok kacau aku... nasib baik la ada cik hubby yang dok tolong aku bakar, buat biskut raya ni... tu yang buat aii sayang cik hubby sgt...
Habih dah cerita bab biskut raya, beralih plak ke pagi raya.. Tahun ni, macam tahun sudah jgk, tak dak pic raya.. Tak tau la pasai pa xdak pic raya.. Sekali nak bergambar, anak2 aku dah terlepas p raya umah jiran aku.. Padahal, mak pak baru nak siap.. Anak2 dah p beraya dulu... lepas tu, bila yang nak bergambar?? Pastu kalut2 p umah PIL plak.. Dh smp umah PIL aku tu, beraya ngan smua, terus makan.. Lepas tu, kalut2 plak, p plak raya umah parents aku.. Mmg xdak la gambar raya.. Frust mak tau!!!!....... Yg ada kat fb aku tu pun,anak sedara aku yang amik.. tu pun candid je...
Syawal pun nak habih dah.... aku x buat open house pun.. Sapa2 yang mai raya umah aku, aku nnt prepare la masak apa yg patut... Masa raya ke3, kawan2 cik hubby tiba2 nak mai raya kat umah. Depa pun bukannya nak habaq awai2 kata nak mai beraya, pkl 3 ptg baru hbaq, time tu aku dok ada umah abg aku sbb dia pun buat open house hari yg sama. Kalut la time tu p market.. Dh p market tu, igt ada la ikan ka udang ka, udang tu ada, tapi mahal nak mam....... Sekilo RM70, tu pun dapat 14 ekor ja... Gila ka apa ka.. Round lagi dalam market tu, ada la ikan pari, Last2 amik la ikan pari tu, Aku buat asam pedas, cendawan goreng tepung ngan ikan pari goreng.. Yang tu ja.. Ko mampu raya2 masak asam pedas...???? Belasah ja la.. Janji kena muliakan tetamu... Habih jugak la masak asam pedas tu. Kawan2 cik hubby pn makan bertambah2..
Cuti raya pn aku amik sehari ja.. Hari isnin 12/8/2013.. tu pun sbb taska n tadika kembar bercuti. Kalau x, aku dah mai keja dah raya ke 5 tu.. Aku ngan cik hubby orang penang, nak balik kampung pun boleh jalan kaki.. So tiap2 tahun mmg xkan timbul masalah berebut nak balik kampung sapa...
Tu ja la kot yang aku nak crita.. ada lagi, tapi nnt2 plak la.. meh nak tepek pic kembaq masa raya baru ni...

 Ni si adik, tgh makan biskut raya... depa la dok bagi perabih biskut raya...

Ni plak, si kakak.. Gheja nak malawa ja.. Mak dia x pandai nak melawa. Ikut sapa la ni...???

ok la, bai.....

1 comment: