24 February, 2014

Tukar tadika...

Salam semua... Meh update blog rini.. Hari ni cam malas nk bgn skit..letih sgt2.. but trying to wakeup early in the morning.. Rutin hari kerja camni la.. Penat camna pun, terpaksa p kerja jgk... Kalau ikutkan hati ni, nak ja berenti keja.. Jadi cam malas nak keja dah. Tambahan plak, kat ofis aku ni, baru ja ada pengstrukturan semula jabatan.. So, pegawai n penyelia mmg sgt x best... Lagi la rasa cam nak berenti keja... tapi, aku try la sesuaikan diri dgn depa ni...Aku pn baru lg kat unit ni.. xpa la, we wait n see..

ok, berbalik pada cerita si kembar la... kan last entry aku ada cerita pasai si kembar ke tadika baru... Ragam seminggu si kembar ke tadika, tu varu seminggu aku cerita.. Masuk minggu kedua,tiap2 hari nangis ke tadika.. Sampai la masuk bulan Februari pun camtu jugak.. Pastu, awai Februari, aku dah decide ngan en.suami yg aku dah x tahan dh depa dok nangis masa nak masuk ke kelas.. aku tension tau x...sblm keluar umah, elok ja perangai depa dorg.. sampai2 ja depan kelas, xmo masuk.. bila cikgu amik,lagila menjerit, menangis bagi.. siap ada kuak lentang semua, adegan terkeluaq kasut smua.. tapi aku kena tinggai jugak la sbb aku keja.. bapak depa plak keja shif..

satu hari tu, aku dah x tahan sgt.. nangis2 xmau masuk kelas.. dua2 dok tarik baju aku. last2 aku bwk depa masuk dlm keta.. depa diam, mak depa plak nangis...huhu... cal en.suami, bgtau kata dah xtahan camni.. pastu, en.suami soh balik, kita bincang kat umah.. sambil2 dok drive tu, aku tny si kembar, awat jadi camni, pasai pa xmo pi tadika tu.. depa diam ja..... adoi la anak oiii......sampai umah, bincang2 ngan en.suami, dia soh cal satu lagi tadika.. actually, tadika ni tadika yg 1st kami apply.. under gomen... tapi, halfday ja la.. tadika yg aku dok hantar tu, fullday care... lepas tu, aku pun call la cikgu berkenaan, tanya pasai ada tempat kosong lagi x kat situ.. pastu, cikgu tu kata bg masa seminggu kat dia.. dia try...ok, kena tgu seminggu... oh,no...nampaknya, sementara nak tgu jawapan dari cikgu tu, aku kena hantar kembar pi tadika kat tpt keja aku la.. adegan nangis akan berlaku lagi la nampaknya... huhu.... pastu, dok tgu cikgu tu x cal lagi... padahal x sampai seminggu lagi.. tny2 cikgu tu, dia kata ada tpt kosong.. buku2 smua dah ada.. cuma uniform ja lambat dapat.. xpa la, janji blh tukaq tadika..

17/2/2014
aku hantar depa p tadika baru.. so, kena la bayaq yuran smua.. tadika yg lama, depa refund duit saham ja ngan bagi balik buku2 yg dah dibayar. xpa la, mmg rugi sgt.. tapi apa la sgt kalau nak bandingkan dengan perasaan anak..
1st day hantar, dua2 nangis..2nd day, kakak buat perangai, adik ok.. 3rd day,kakak ok, adik buat perangai.. 4th day, dua2 ok.. 5th day,dua2 ok... ALHAMDULILLAH.... aku mmg lega sgt2 bila tiap2 pagi hantar depa dah x nangis..Aku berdoa agar anak2 aku seronok belajar di tadika baru depa lani.

Bila pikiaq balik, rasa cam aku la plak yg bersalah dalam hal ni.. Ye la, kita ni as a parents mesti la nak terbaik untuk anak2 kita.. Aku dok harap, kalau aku hantar anak2 aku p tadika yg class skit, mesti depa pandai, mesti depa bijak.. tapi,aku x pikiaq plak perasaan anak2 aku dalam hal ni...dok nak bagi anak2 pandai hal duniawi ja.. bila benda camni jadi kat diri aku, aku rasa cam terlalu memaksa anak2 aku plak.. what do u expect from 5 yo children??? budak2 dalam umur ni baru ja nak besar.. so,depa seronok nak explored mcm2.. aku x nafikan, anak2 aku mmg hyperaktif skit, tapi masih boleh dikawal lagi la.. they loved to play instead of reading or etc.. tapi, dalam dok main2 tu pun boleh jadikan satu pelajaran untuk depa.. lani,bila aku hantaq depa p tadika baru ni, walaupun org dok kata macam2 pasai tadika tu, ada aku kesah?? actually, budak ni nak jadi pandai bukan sbb tadika/sekolah tu, ia terletak kat diri budak tu sendiri di samping ada cikgu yg pandai tackle dan pandai menyampaikan ilmu kat budak2 tu.bagi aku.. ni pendapat aku ja la... lain org lain la pendapat dia..

ok la... bai.......

1 comment: